Razstava bo na ogled do 18. decembra.

Razstava o zakulisju nastajanja animiranega filma Hobotnica banana mišmaš v Galeriji Kresija

Kratki – oziroma natančneje: sedem minut in pol dolgi – animirani film Hobotnica banana mišmaš je drugi avtorski film režiserke, animatorke in ilustratorke Milanke Fabjančič. Slovensko premiero bo doživel drevi v Kinodvoru v tekmovalnem programu 20. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Sentimentalna in duhovita anatomija prijateljskega odnosa
Film je nastal v produkciji ZVVIKS in koprodukciji RTV Slovenija, s podporo Slovenskega filmskega centra (SFC) in Filmskega studia Viba film Ljubljana. Mednarodno premiero je doživel na italijanskem festivalu animiranega filma Piccolo festival dell'animazione. Film je tudi del programa mreže festivalov animiranega filma (AFN) That's What She Said, ki je posvečen projektom ustvarjalk, so sporočili s SFC-ja.

Gre za "iskrivo in živahno popotovanje skozi življenji najboljših prijateljic, duš dvojčič Mile in Mare. Je pisana pustolovščina dveh različnih življenjskih poti, ki ju skozi desetletja bogati in napaja prijateljska ljubezen," so o filmu zapisali pri Animateki. Dodali so, da razstava hkrati v Galerijo Kresija prenese sentimentalno in duhovito anatomijo prijateljskega odnosa med protagonistkama ter skozi njuni dolgi in raznoliki življenji nastavlja zrcalo minevanju časa.

Dolgoletni najboljši prijateljici Mila in Mara imata raznoliki življenjski poti. Foto: Animateka/ZVVIKS
Dolgoletni najboljši prijateljici Mila in Mara imata raznoliki življenjski poti. Foto: Animateka/ZVVIKS

Navdih v odnosu s sestro in najtesnejšimi prijateljicami
S SFC-ja so sporočili, da avtorica s svojim kratkim filmom v tehniki dvodimenzionalne animacije vabi na pustolovščino skozi življenjsko pot Mile in Mare. Hobotnica banana mišmaš ponuja toplo zgodbo o junakinjah, katerih razmerje je grajeno na resničnem odnosu avtorice s svojo sestro in najtesnejšimi prijateljicami.

Zgodba vsebuje elemente znanstvene fantastike, ki se prepletajo z občutki nostalgije in hkrati referencami na družbeno sedanjost. Prepoznavna avtorska ilustracija Milanke Fabjančič zaživi v animiranih podobah in po besedah avtorice poda zgodbo, ki poudarja "veselje do življenja in igrivost, kljub tisoč in eni prepreki," so še dodali na SFC-ju.

Avtorica filma Milanka Fabjančič. Foto: BoBo
Avtorica filma Milanka Fabjančič. Foto: BoBo

Glasba, ki je nastajala hkrati s filmom
Pomembno vlogo v filmu igra tudi avtorska glasba, ki jo podpisujeta Teo Collori in Matija Krečič. Glasba je nastajala vzporedno z risanjem filma – avtorica filma in avtorja glasbe so si podajali iztočnice ter na ta način skupaj gradili atmosfero in ritem dogajanja.

Leta 1981 v Ljubljani rojena Milanka Fabjančič je akademska slikarka, ki ustvarja na področju ilustracije, oblikovanja in animacije. Njen profesionalni prvenec, kratki animirani film Liliana iz leta 2019, je prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma Portorož, podal se je tudi na uspešno mednarodno festivalsko pot.