Eden od večjih zahtevnejših projektov Alenke Sottler je bila oprema zbirke svetovnih pravljic. Foto:
Eden od večjih zahtevnejših projektov Alenke Sottler je bila oprema zbirke svetovnih pravljic. Foto:
Sottlerjeva je z ilustracijami opremila že 32 knjig.
Ilustracije Alenke Sottler so prave male slikarije.

Vajdova in njen mož Hynek Alto sta razstavo v newyorškem Češkem centru pripravila v sodelovanju s slovenskim generalnim konzulatom v ZDA. Razstava You Look Like I Look predstavlja obraze neznanih ljudi, ki sta jih umetnika postavila pod prozorno masko in tako njihovo podobo namerno deformirala.

Družbeno preobražena identiteta
Z deformacijo obrazov sta Vajdova in Alto želela pokazati razliko med pristno, naravno identiteto posameznika in umetno oziroma praktično identiteto, ki jo vsak posameznik razvije v odnosu z osebami in inštitucijami, s katerimi stopa v odnose. Maska je tako simbol "družbene deformacije" človekove narave.

Ta deformacija pride do izraza še posebno ob selitvi posameznika v tuje okolje, ko se mora povsem na novo prilagoditi družbenim normam in vrednotam novega okolja. Zato sta se fotografa tudi osredotočila na posameznike, ki jih je zaznamovala izkušnja selitve v ameriško družbo.

Ilustracije v dveh velemestih
Na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu pa je na ogled slikarski in ilustratorski opus Alenke Sottler, ki se je marca predstavila tudi na razstavi Knjige in založništvo v Muzeju ameriških ilustracij v New Yorku. Nekaj svojih del je Sottlerjeva začasno odstopila tudi slovenskemu generalnemu konzulatu v New Yorku, kjer si jih lahko ogledajo navdušenci nad ilustracijami.

Od leta 1981, ko si je z diplomo na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani pridobila naziv akademske slikarke, se je Alenka Sottler posvečala predvsem ilustraciji. V malo več kot dveh desetletjih je s slikami opremila 32 knjig, pripravila 15 samostojnih razstav, sodelovala pa je tudi na vseh bienalih slovenske knjižne ilustracije v Cankarjevem domu.