Foto:
Foto:
Ilustracije Alenke Sottler so prave male mojstrovine.

Nova revija je s Svetovnimi pravljicami dopolnila zbirko Pravljice, v kateri je pred dvema letoma že izšel izbor slovenskih pravljic, prav tako projekt Jane Unuk. Unukova je pri zbiranju pripovedk pregledala okoli 90 knjig, na koncu pa napravila izbor 105 zgodb, ki predstavljajo različna kulturna okolja.

Avstralci ne poznajo pravljic?
Jano Unuk je pri delu vodilo načelo, da naj pravljice prikazujejo motive in značilnosti življenja, ki so značilni za kulturo, v kateri so nastale. Edina večja težava, na katero je Unukova naletela pri zbiranju materiala, je bilo pravljičarstvo avstralskih staroselcev. Najti namreč ni mogla niti ene same pravljice avstralskih aboriginov, ki ne bi imela značilnosti mita. Ker pa igrajo miti v družbi povsem drugačno vlogo kot pravljice, se je nosilka projekta njihovi vključitvi v knjigo odpovedala.

Žabice so njena strast
Estetsko oblikovanje knjige so pri Novi reviji zaupali slikarki Alenki Sottler, ki je izdajo obogatila s črno-belimi ilustracijami. Alenka Sottler se je dolgo posvečala zgolj slikarstvu, ilustracije se je lotila šele po povabilu Borisa A. Novaka, ki je želel, da bi slikarka s svojim talentom popestrila revijo Kekec. Ilustratorstvo jo je takoj prevzelo in se mu danes posveča z velikim veseljem. Posebno ji je pri srcu upodabljanje živali, najraje pa riše žabe.

Po besedah urednika Nove revije Nika Grafenauerja pa lahko pričakujemo še nove naslove v zbirki Pravljice.