Stripi so že ničkolikokrat zasedli poslednje obzorje - vesolje. Foto: DC Comics
Stripi so že ničkolikokrat zasedli poslednje obzorje - vesolje. Foto: DC Comics

V mariborskem Kulturnem Inkubatorju je na ogled razstava stripov na temo vesolja, ki so jih s pomočjo natečaja zbirali minulo jesen. "Vesolje predstavlja neskončnost, brezčasnost in neizmerno prostranstvo. Prav tako je zakladnica idej in zgodb," so v utemeljitvi izbora teme zapisali v Inkubatorju. Vesolje je v resnici že od nekdaj ponujalo navdih za umetnike, pisatelje in znanstvenike, pa najsi je šlo za Isaaca Newtona ali Isaaca Asimova. Tudi v stripih je vesolje pogosto oder za najrazličnejše junaške pustolovščine, od Flash Gordona do Mustrovih Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika.

Zmagalo je Žitno polje
Sodelujoči slovenski stripovski avtorji so vesolje raziskovali na različne načine. Na razstavi so se znašle besedne igre, risarsko in vizualno raziskovanje vesolja, zgodbe o medsebojnih odnosih, filozofska razglabljanja in nenazadnje dobre stare 'smešnice'. Na natečaju je sodelovalo 19 različnih avtorjev s 27 izdelki.

Vse prispele izdelke si je ogledala tričlanska žirija (sesatavljali so jo Matjaž Bertoncelj, Iztok Sitar in Tanja Cvitko). Najboljši se jim je zdel strip Žitno polje avtorice Ajde Gregorčič, drugo mesto je zasedel Domen Finžgar s stripom Izlet v vesolje, tretje pa Mojca Jančar.