Osnovna konceptualna premisa razstave Jaz drugi je namreč obravnavati avtorjev ustvarjalni opus skozi prizmo medčloveških odnosov; ti predstavljajo integralni del Ulayeve umetniške prakse, sta zapisala kustosa. Foto: Primož Korošec/Mestna galerija Ljubljana
Osnovna konceptualna premisa razstave Jaz drugi je namreč obravnavati avtorjev ustvarjalni opus skozi prizmo medčloveških odnosov; ti predstavljajo integralni del Ulayeve umetniške prakse, sta zapisala kustosa. Foto: Primož Korošec/Mestna galerija Ljubljana
Ulay, Dunes, 1973. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Ulay, S'he, 1973-74. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Ulay, Elf, 1974. Foto: Mestna galerija Ljubljana

V Mestni galeriji Ljubljana bodo drevi ob 19.00 odprli razstavo nemškega umetnika Franka Uweja Laysiepena - Ulayja. Na postavitvi z naslovom Jaz drugi bodo predstavljeni materiali iz umetnikovega arhiva, ki se navezujejo na javnosti znane projekte, a so le redko ali nikoli na ogled v galerijah.

Po besedah kustosinje Alenke Gregorič želijo z njimi obiskovalcu ponuditi čim širšo sliko Ulayeve ustvarjalnosti. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem povedala kustosinja, ki je razstavo pripravila skupaj s Tevžom Logarjem, razstava zajame dobršen del Ulayjeve umetniške prakse, od začetka 70. let minulega stoletja do leta 2000.

Na njej se prepletajo različne vsebine, od fotografije, risbe in dnevniških zapisov do zvoka. Kot je poudarila, sta želela s sokustosom obiskovalcu omogočiti čim širši vpogled v ustvarjalnost umetnika, ki o svojem delu pravi, da ni zakovano znotraj enega medija in forme, ampak ves čas prehaja.

Logar, ki z Ulayem sodeluje že več let, je dodal, da je umetnik od 70. let minulega stoletja, ko je delal večinoma s polaroidom, ustvaril obsežen opus, ki ga je javnosti razkrival po koščkih. Tudi njega je ob vsakem obisku umetnikovega studia presenetil s čim novim. Zdaj se je odločil, da je napočil pravi trenutek, da javnosti predstavi svoje intimne koščke.

Polurni performans
Ulay, ki bo na odprtju razstave izvedel tudi približno polurni performans, svoja dela "zbira" že pol stoletja, je kot hrček. Njegov arhiv je ogromen, le redko pa je kaj iz njega pokazal javnosti, kar je pravzaprav paradoks, saj je umetnost namenjena temu, da komunicira z občinstvom. Pred letom in pol se je odločil, da odpre Pandorino skrinjico.

Postavitev, ki je prva Ulayeva večja samostojna predstavitev v regiji, najprej predstavi nekatera ključna dela, v katerih se umetnik osredotoča na svoje lastno telo in njegovo družbeno odtujitev. Nato obiskovalca zaplete v dialog in prikaz umetnikovih odnosov do sočloveka, najsi bo to dolgoletni prijatelj ali popoln neznanec

Razstava Jaz drugi in istoimenska publikacija, ki jo bo pospremila, oblikujeta prostor, v katerem je mogoče prebirati umetnikovo zgodbo o njegovem nenehnem in neutrudnem iskanju lastne identitete, ki je razpeta med različnimi simbolnimi svetovi, ljudmi, prostori in mediji. Njegove življenjske izkušnje, zabeležene v različnih medijih, pričajo o tem, da Ulay vzpostavi odnos s slehernim posameznikom, ki vstopi v njegov intimni prostor.

Čeprav gre pri Ulayevem delu velikokrat za zelo intimne izpovedi, umetniška dela in projekti gledalca nenehno soočajo tudi z družbeno realnostjo, saj vseskozi posredno izražajo avtorjevo stališče do širših družbenih vprašanj, sta ob razstavi zapisala kustosa.

Ulay je v mednarodnem umetnostnem prostoru aktiven od konca 60. let minulega stoletja. Velja za pionirja body arta, performansa in polaroid arta. Najbolj je poznan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse.

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana bo na ogled do 8. februarja.

Ulayeva retrospektivna razstava v Ljubljani
Ulayeva retrospektivna razstava v Ljubljani