Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Foto: EPA
Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Foto: EPA
Največji del opusa Fride Kahlo predstavljajo avtoportreti. Slavno je pojasnila: "Slikam samo sebe, ker sem tako pogosto sama in sem subjekt, ki ga poznam najbolje." Foto: EPA

Postavitev zaobjema slike in risbe, ki so jih posodili v Muzeju Dolores Olmedo iz Ciudada de Mexica.

"Nikoli nas ni zapustila"
Državni sekretar, pristojen za kulturo, Peter Fekete je mehiško umetnico Frido Kahlo označil kot "globalno pomembno slikarko", ki je skozi slike izražala svojo "neizmerno ljubezen do življenja in nekatere svoje eksistencialne dvome".

Vodja Muzeja lepih umetnosti in Nacionalne galerije Laszlo Baan pa je izpostavil, da nas leta 1954 umrla umetnica "ni v resnici nikoli zapustila in da jo na obletnico njenega rojstva srečujemo v Budimpešti".

Njene intenzivne, živahne barve
Njeno življenje, ki se je začelo leta 1907 in sklenilo leta 1954, so zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z mehiškim slikarjem Diegom Rivero in neuresničena želja po materinstvu. V zgodovino se je vtisnila s svojimi avtoportreti in z rabo intenzivnih, živahnih barv.

Njeno delo odraža njeno življenje, hkrati je njena umetnost spojena tudi z zgodovino in duhom Mehike v času njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Ustvarila je vsaj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 med njimi je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Ikona je postala v poznih 70. letih preteklega stoletja.

Razstava v Budimpešti bo na ogled do 4. novembra.