"Mila je imela to nesrečo, če smem povedati po pesniško, da je bila igralka," je oktobra, ob stoletnici rojstva, povedal pesnik in pisatelj Zlobec, ki se je spominjal, da Kačičeve zaradi tega, ker je najprej zaslovela kot igralka, niso resno jemali kot pesnice, zato je ta del njenega ustvarjanja ostal manj poznan. Zlobec je rekel, da je bila Mila Kačič ena redkih, ki je v poeziji združevala telesno in romantično ljubezen v časih, ko so številni na to gledali zviška. Takrat je prevladovalo mnenje, da je poezija nekaj vzvišenega, zato so nekateri njene čutne pesmi dojemali skoraj kot pornografske. Foto: BoBo
Mila Kačič
Uglasbeno poezijo Mile Kačič bosta predstavila pevka Katja Šulc ter basist in kitarist Robert Jukič. Foto: NUK

V razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) bodo danes ob 19.00 odprli razstavo V meni je ogenj, posvečeno 100. obletnici rojstva Mile Kačič. Pesnica in igralka s svojo intimno poezijo ostaja navdih tako bralcem kot ustvarjalcem, številnim pa se je v srca zapisala z legendarnimi vlogami v ljubljanski Drami in v filmih.

Razstavo v NUK-u je pripravil vodja rokopisne zbirke Marijan Rupert. Zapuščino Mile Kačič in njenega življenjskega sopotnika kiparja Jakoba Savinška je rokopisni zbirki NUK-a zapustila stanovska kolegica Mile Kačič Ivanka Mežan.

V razstavni dvorani NUK-a bo na ogled rokopisno gradivo in dokumentacija Kačičeve. "V NUK-u so shranjeni njeni osebni dokumenti, številne fotografije, rokopisi pesmi pa tudi nekaj proznih poskusov ter pesmi za otroke. Poleg tega pa tudi nekaj korespondenc ter razno gradivo v zvezi z njenim sinom in življenjskim sopotnikom Savinškom," pojasnjuje Rupert.

Slavnostni govornik na nocojšnjem odprtju bo Ciril Zlobec, razstavo pa bo odprla ravnateljica NUK-a Mateja Komel Snoj. Dogodek bosta z uglasbeno poezijo Mile Kačič popestrila pevka Katja Šulc in basist ter kitarist Robert Jukič.

Za poezijo Mile Kačič je značilno, da pogosto z grenkimi toni, a strastno, govori naravnost iz srca. "Mila je postala in ostala pesnica zaradi ljubezni," je o njej zapisal Janez Menart in dodal, da je "ljubezen nestalna kot magnetna igla, če bi bila takšna, kot si jo vsakdo želi, najbrž ne bi postala pesnica".

Napisala je pet pesniških zbirk: Neodposlana pisma, Letni časi, Spomin, Okus po grenkem in Minevanja.

Mila Kačič je bila tudi članica ljubljanske Drame, kjer je v 25 letih upodobila več kot 120 vlog. Pogosto je igrala humorne in prisrčno karikirane like. Prepoznavne vloge je imela tudi pri filmih Vesna, Naš avto, To so gadi, Butnskala in Kormoran. Za vlogo v filmu To so gadi je leta 1978 na filmskem festivalu v Pulju prejela zlato areno.

O široki priljubljenosti Kačičeve priča tudi naziv Slovenka leta, ki so ji ga leta 1994 podelili bralci in bralke revija Jana, bila je tudi častna meščanka Ljubljane.

Stoletnica ni minila neopaženo
Letos so se Mili Kačič, ki se je rodila 5. oktobra 1912, poklonili z več dogodki. Med drugim je pri založbi Sanje izšla darilna knjiga Med tisoči bi te spoznala v slovenski in angleški različici, v ljubljanski Drami pa so ji posvetili spominski večer, na katerem sta med drugimi nastopili Ivanka Mežan in Štefka Drolc.

Sto let od rojstva Mile Kačič
Sto let od rojstva Mile Kačič