Ob 100. obletnici rojstva Mile Kačič sta v Trubarjevi hiši literature o svojih spominih nanjo in na njeno pesniško ustvarjanje spregovorila tudi pesnik Ciril Zlobec in radijska režiserka Irena Glonar. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Ob 100. obletnici rojstva Mile Kačič sta v Trubarjevi hiši literature o svojih spominih nanjo in na njeno pesniško ustvarjanje spregovorila tudi pesnik Ciril Zlobec in radijska režiserka Irena Glonar. Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Mojca Menart
V RTV Slovenija smo se odločili, da bomo 20 let stare posnetke restavrirali in jih predstavili v posebni zvočni izdaji v spomin na izjemno pesnico, katere poezija še danes sodi med zelo priljubljene. Zgoščenki bo dodana tudi knjižica Milinih poezij. Z izdajo te zgoščenke bodo redki zvočni dokumenti dostopni širši javnosti, hkrati pa bodo postali del sicer izredno bogatega arhiva Radia Slovenija in nacionalne kulturne dediščine. Urednica projekta Šla bom gola skoz pomladni dež in vodja založniške dejavnosti na ZKP RTV Slovenija je Mojca Menart (na fotografiji). Foto: MMC RTV SLO / Blaž Tišler
Sto let od rojstva Mile Kačič
100 let rojstva Mile Kačič

Mile Kačič se javnost najbolj spominja kot igralke. Bila je članica ljubljanske Drame, kjer je v 25 letih upodobila več kot 120 vlog. Igrala je tudi v priljubljenih slovenskih filmih, kot so Vesna, Butnskala, Naš avto in To so gadi - za vlogo v zadnjem je leta 1978 na filmskem festivalu v Pulju prejela zlato areno.

Duhovni in telesni del ljubezni v poeziji
V Trubarjevi hiši literature so predstavili zvočno izdajo Šla bom gola skoz pomladni dež, na kateri so recitacije pesmi Mile Kačič, ki jih je prebrala igralka sama. Na dogodku ob izdaji so o Kačičevi kot pesnici po nagovoru ljubljanskega župana spregovorili akademik Ciril Zlobec, radijska režiserka Irena Glonar ter urednica projekta in vodja založniške dejavnosti na ZKP RTV Slovenija Mojca Menart.

"Mila je imela to nesrečo, če smem povedati po pesniško, da je bila igralka," je povedal pesnik in pisatelj Zlobec, ki se je spominjal, da Kačičeve zaradi tega, ker je najprej zaslovela kot igralka, niso resno jemali kot pesnice, zato je ta del njenega ustvarjanja ostal manj poznan. Zlobec je rekel, da je bila Mila Kačič ena redkih, ki je v poeziji združevala telesno in romantično ljubezen v časih, ko so mnogi na to gledali zviška. Takrat je prevladovalo mnenje, da je poezija nekaj vzvišenega, zato so nekateri njene čutne pesmi dojemali skoraj kot pornografske. "Ona se je prepustila svoji usodi in je izenačevala duhovni del ljubezni s telesnim," je še povedal Zlobec in dodal, da so njene pesmi opisovale življenje v podobi zaljubljenosti in v podobi smrti: "S tem je nekako skozi svojo poezijo upesnila celotno slovensko življenje, od rojstva do smrti." Zlobec je opisal tudi mnoge zgodbe iz njenega življenja, osebne tragedije, ki so jo zaznamovale, in njeno erotično in intenzivno doživljanje ljubezni.

Izšel je tudi angleški prevod pesmi Kačičeve
Režiserka Irena Glonar je Kačičevo spoznala na snemanju radijskih iger. Igralka se je pred več kot dvajsetimi leti obrnila nanjo, da bi posnela svoje pesmi na kaseto. Glonarjeva je povedala, da Kačičeva na snemanju ni bila samovšečna kot nekateri pesniki in ji je že na začetku rekla, naj jo med snemanjem kar ustavi, če kaj ni v redu, da napako popravijo. Leta 1991 je kaseta izšla pod naslovom Jok. Zdaj so takrat posnete pesmi izdali na novem nosilcu zvoka, recitacije Kačičeve pa so podložene z glasbo, ki jo je izbrala Darja Hlavka - Godina.

Pri založbi Sanje so 100. obletnico rojstva pesnice Mile Kačič zaznamovali z izdajo darilne knjižice Med tisoči bi te spoznala, ki prinaša izbor 50 pesmi. Obenem so poskrbeli za angleški prevod, ki so ga zaupali Bertu Pribcu in Davidu Brooksu. Po besedah literatke Ifigenije Simonović je bila pesnica dolgo časa prezrta pod pretvezo, da je preprosta.

Zvečer ob 20. uri pa bo SNG Drama v Mali drami pripravila spominski pesniško obarvani večer, kjer se bodo interpretacije Milinih prijateljic Ivanke Mežan, Štefanije Drolc in Ive Zupančič umetelno prepletale z glasbo Katje Šulc in s spominsko izpovedjo Sabine Kogovšek Zrnec v vlogi mlade Mile. Za glasbeni del bo poskrbela Katja Šulc, ki je pred štirimi leti izdala CD z uglasbeno poezijo Mile Kačič in z njim dosegla velik odmev pri poslušalcih. Umetniška proslavitev stoletnice pesničinega rojstva v SNG Drama, kjer je Mila ustvarjala, je nastala v idejni zasnovi in režiji Igorja Likarja ter Barbare Pie Jenič in je kamenček v mozaiku živih dogodkov rastočega projekta Društva slovenskih pisateljev – Slovenske pisateljske poti.

Sto let od rojstva Mile Kačič
100 let rojstva Mile Kačič