V naslednjem letu bo štirideset umetnin iz Vatikanskih muzejev odpotovalo v Prepovedano mesto - enako število umetnin pa bo sočasno odpotovalo v nasprotni smeri. Foto: WikiCommons/EPA
V naslednjem letu bo štirideset umetnin iz Vatikanskih muzejev odpotovalo v Prepovedano mesto - enako število umetnin pa bo sočasno odpotovalo v nasprotni smeri. Foto: WikiCommons/EPA
Barbara Jatta
Italijanka Barbara Jatta je z začetkom leta 2017 kot direktorica Vatikanskih muzejev prevzela skrb za eno največjih umetnostnih zbirk na svetu - več kot 70 tisoč zakladov evropske umetnosti iz obdobja od antike do 20. stoletja je shranjenih v galerijah, ki v dolžino merijo kar sedem kilometrov, del muzejev pa je tudi znamenita Sikstinska kapela. Foto: EPA
Richard Nixon v Pekingu
Leta 1972 se je takratni predsednik ZDA Richard Nixon podal na zgodovinsko potovanje na Kitajsko. Za leto 2018 načrtovano izmenjavo umetnin oziroma "umetnostno diplomacijo" primerjajo s takratno "diplomacijo namiznega tenisa", ko so Kitajska in ZDA medsebojno gostile nacionalne ekipe tega športa kot uvod v Nixonovo potovanje. Foto: AP

Štirideset stvaritev iz Vatikana bo tako odpotovalo v Prepovedano mesto v Pekingu, enako število stvaritev pa bo iz Kitajske odpotovalo v Vatikanske muzeje. Rezultat te izmenjave bodo sočasne razstave, ki jih bodo organizirali marca na obeh lokacijah. Gre za podvig, kakršnega v zgodovini umetnosti ne pomnijo, so po poročanju Reutersa povedali predstavniki obeh držav na današnji novinarski konferenci.

"Šlo bo za dogodek, ki presega meje in čas ter združuje različne kulture in civilizacije," je dejal Džu Džjančeng, vodja državnega Kitajskega kulturnega naložbenega sklada. "To bo okrepilo prijateljstvo med Kitajsko in Vatikanom in bo delovalo v korist normalizacije diplomatskih odnosov," je še dejal o tem projektu, v okviru katerega si bosta strani za nekaj časa medsebojno posodili umetniška dela.

V dva tabora razdeljeni kitajski katoličani
Odnosi med Vatikanom in Pekingom so že desetletja napeti. Kitajski katoličani se delijo na tiste, ki so zvesti papežu - to je t. i. podtalna cerkev - in tiste, ki pripadajo od države podprti cerkvi, znani kot Kitajsko katoliško patriotsko združenje. Glavni spor, ki zavira razvoj zdravih diplomatskih vezi, je vztrajanje Vatikana, da je papež - in ne vlada - odgovoren za imenovanje škofov.

Papež Frančišek - tako kot sta poskušala tudi že njegova predhodnika Benedikt XVI. in Janez Pavel II. - si prizadeva za izboljšanje odnosov s Pekingom, potem ko je Kitajska komunistična partija leta 1951 zaostrila odnose. Vendar so skozi zgodovino vatikanska prizadevanja za dosego soglasja pogosto zastala na mrtvi točki.

Univerzalni jezik lepote in umetnosti
"Brez strahu in brez ovir, lepota in umetnost sta pravi sredstvi za dialog," je na novinarski konferenci dejala Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev. "To je ključ do uspeha, ki ga v Vatikanskih muzejih radi imenujemo 'umetnostna diplomacija'," je še dodala Jatta, sicer prva ženska na čelu muzejev, ki jih na letni ravni obišče približno šest milijonov obiskovalcev.

Obujen duh "diplomacije namiznega tenisa"
Sočasne razstave spominjajo na "diplomacijo namiznega tenisa" iz zgodnjih 70. let minulega stoletja, ko so Kitajska in Združene države Amerike medsebojno gostili nacionalne ekipe tega športa kot uvod v zgodovinsko potovanje predsednika Richarda Nixona v Peking leta 1972.

Katere umetnine gredo na pot?
Direktorica Vatikanskih muzejev je za Reuters povedala še, da bodo njihovi strokovnjaki za pekinško razstavo izbrali 39 umetniških del, ki izvirajo iz Kitajske in so zdaj del vatikanske etnološke zbirke, imenovane Animne Mundi (slov. Duša sveta), ki jo sicer tvori 80.000 kosov, od tega je 20.000 kitajskih. "Na neki način se jih bo 39 vrnilo domov," je dejala Jatta. Štirideseta umetnina pa bo stvaritev zahodnoevropske krščanske umetnosti, in sicer bo šlo za sliko, ki pa še ni izbrana.

Kitajska pa bo v najmanjšo neodvisno državo na svetu poslala deset slik kitajskega sodobnega umetnika Džang Jana in 30 umetniških del iz kitajskih državnih zbirk, ki predstavljajo različna obdobja kitajske zgodovine.

Izmenjava umetnin med Vatikanom in Kitajsko
Izmenjava umetnin med Vatikanom in Kitajsko