Zvitek platna kitajskega umetnika Dakjana Džanga, naslovljen Pomlad breskovih cvetov (Peach Blossom Spring), ki ga je navdihnila pesem Taa Džuanminga. Foto: Reuters
Zvitek platna kitajskega umetnika Dakjana Džanga, naslovljen Pomlad breskovih cvetov (Peach Blossom Spring), ki ga je navdihnila pesem Taa Džuanminga. Foto: Reuters
Pablo Picasso
Pablo Picasso je na vrhu najdražje prodajanih umetnikov tudi v prvi polovici letošnjega leta. Na sliki sta njegovi Tihožitje in Tihožitje z zelenimi polkni, ki ju je ustvaril v istem dnevu leta 1946. Foto: Reuters

Po poročilu se je v šestih mesecih letošnjega leta na dražbah umetnin po svetu (vključno s stroški) iztržilo okoli 6,53 milijard dolarjev, kar je približno 5,84 milijarde evrov. Od tega 2,32 milijarde dolarjev oziroma 35,5 odstotka odpade na Kitajsko.

To predstavlja 18-odstotni porast prometa za Kitajsko, kar je toliko bolj impresivno, če upoštevamo, da trg umetnin v zahodnem svetu v zadnjem času nazaduje. Tako so se na primer izkupički od prodaje na dražbah v Londonu zmanjšali za 30, v New Yorku pa za kar 49 odstotkov.

Pomanjkanje kakovostnih umetnin?
Francoska spletna baza podatkov Artprice.com, ki je izvedla študijo, pripisuje svetovni upad prodaje pomanjkanju številnih kakovostnih umetniških del, ki so na voljo. Tako se je število transakcij v tem obdobju povečalo za 3,2 odstotka, vendar so prodajne vsote padle za kar četrtino. Ob nekoliko bolj negotovem stanju na področju trgovanja z umetninami ljudje sicer res prodajajo več, vendar za manjše zneske.

Uspešnost kitajskega poslovanja na dražbah umetnin pa precej krepijo odlični rezultati enega samega mesta, in sicer Hongkonga. Artprice ga opisuje kot "edini večji trg na svetu, ki ima stalno rast trgovanja (10-odstotno) in očitno ohranja kitajski umetnostni trg pri življenju".

Vznikanje novih uspešnih trgov umetnin
Kitajski razcvet pa spremlja tudi povečanje prometa na nekaterih drugih - morda nepričakovanih - trgih. Med njimi so se znašli belgijski (12-odstotni porast), turški (7-odstotni porast) in švedski (kar 44-odstotni porast).

V poročilu so navedena tudi imena vrhunskih umetnikov, katerih dela so na dražbah v prvi polovici leta 2016 prodali za najvišje zneske, in sicer Pablo Picasso, Dakjan Džang, Gvandžong Vu in Jean-Michel Basquiat.