31. grafični bienale, postavitev v MGLC. Ištvan Išt Huzjan: Odsevi zemlje (2015) in Plakat zamenjav – OHO in Walter de Maria (2015). Foto: Jaka Babnik
31. grafični bienale, postavitev v MGLC. Ištvan Išt Huzjan: Odsevi zemlje (2015) in Plakat zamenjav – OHO in Walter de Maria (2015). Foto: Jaka Babnik
false
Peter Gidal: Knjige kazal (1993–še poteka) in Deset izgubljenih redkih knjig: nočna mora prodajalcev knjig (2011). Foto: Jaka Babnik
false
Pilar Quinteros: Katedrala svobode (2015). Foto: Jaka Babnik
false
Declan Clarke: Skupinski portret z razstrelivom (2014) Foto: Jaka Babnik

Nagrado žirije (raziskovalna rezidenca) prejme Declan Clarke, posebno omembo žirije Pilar Quinteros, nagrado za življenjsko delo pa Peter Gidal.

Kot je zapisal žirija, instalacija Ištvana Išta Huzjana odseva – tako dobesedno kakor tudi metaforično – kompleksno mrežo zgodovinskih referenc in formalnih sredstev v vsej njihovi razslojenosti. Delo je polifonija narave in spomina, umetnostne zgodovine in ustvarjalčevih intimnih odzivov na uradne zgodbe. Žirija je prepoznala umetnikovo sposobnost ustvariti večplastno strukturo, ki združuje lokalnost in globalnost.

Nagrade bodo podelili ob 18. uri v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), kjer bo uro prej na ogled intervencija udeležencev umetniškega projekta Shema za šolo Zaužijte bienale s polno žlico, v sklopu dogodkov ob dnevu odprtih vrat Kulturne soseske tudi literarno branje z Urošem Zupanom.

Žirijo, ki bo podelila veliko nagrado bienala - grand prix, sestavljajo glavni kustos Narodne galerije v Pragi Adam Budak, v Londonu delujoča avtorica in kustosinja Emily King, direktor organizacije Biennial Foundation Rafael Niemojewski, umetnostni kritik Alessandro Rabottini, ki deluje v Londonu in Milanu, ter direktorica Umetnostne galerija Maribor.

Nad tabo/ti zazrt tudi v preteklost
Letošnji bienale, ki nosi naslov Nad tabo/ti, se je ob 60-letnici ozrl tudi v zgodovino. Kot je ob začetku bienala povedala direktorica MGLC-ja Nevenka Šivavec, je reference na dela s preteklih bienalov mogoče najti v delih mnogih sodelujočih. Večina sodelujočih umetnikov se je rodila v 70. in 80. letih preteklega stoletja, v delih skoraj vseh pa je opazna povezava z umetnostjo druge polovice 20. stoletja, kar kaže na to, da se aktualna umetnost pogosto oplaja ob delih starejših umetnikov.

Razstave bienala so na ogled v MGLC-ju, Moderni galeriji, na Jakopičevem sprehajališču, v Narodni in univerzitetni knjižnici, Galeriji Kresija, stavbi Kresija, Galeriji Škuc in Galeriji Jakopič. Razstava nagrajenke prejšnjega bienala Marie Elene Gonzalez je postavljena v Galeriji Cankarjevega doma.