Ena osrednjih umetnin londonske postavitve. Foto: epa
Ena osrednjih umetnin londonske postavitve. Foto: epa
Avtoportret z opicami Foto: epa
Frida Kahlo
Mehiška slikarka je bila zelo ponosna na svojo kulturo. Foto: epa

Ustvarjalci razstave upajo, da bo ta pozornost obiskovalcev osredotočila na umetnine Fride Kahlo, ne pa na posamezne odlomke iz njenega življenja, kar je do zdaj prevladovalo. Veliko razstavljenih del pred tem še ni bilo prikazanih na
Otoku, 87 slik in skic (ohranjenih jih je le okoli 150) pa predstavlja največjo postavitev del te umetnice v Veliki Britaniji v zadnjih 20 letih.

V prvem planu so umetnine
Ena izmed kustosov razstave Emma Dexter je ob odprtju dejala, da jih je k pripravi razstave spodbudilo tudi dejstvo, da je umetničino delo, za razliko od njenega življenja, manj izpostavljeno očem javnosti. Javnost pozna njeno življenjsko zgodbo, film, zdaj pa si v Londonu lahko v okviru postavitve, ki nudi resen in reprezentativen pregled ustvarjanja Fride Kahlo, ogledate še njena umetniška dela, dodaja Dexterjeva.

Od zgodnjih avtoportetov do poznih del
Eno osrednjih del postavitve - Tate Modern kar 68 del premierno predstavlja v Veliki Britaniji - je znamenita slika Dve Fridi, ki je nastala leta 1939, v obdobju, ko je bila Frida Kahlo ločena od svojega moža Diega Rivere, in upodablja njeno razdvojenost med čustvi in razumom. Sicer si obiskovalci razstave lahko ogledajo različna dela, ki segajo od zgodnjih avtoportretov, pri nastajanju katerih je umetnica črpala predvsem iz renesančne umetnosti, pa vse do njenih poznih del, v katerih je skušala filozofijo Vzhoda in Zahoda povezati s kulturo Aztekov in sodobno mehiško kulturo.

Umetnica nadrealizma
Frida Kahlo velja za eno največjih imen nadrealizma, zanjo je značilno izrazito osebnoizpovedno delo, ki ga je umetnica izoblikovala v prepoznaven slog. Umetnica se je rodila 6. julija 1907, njeno življenje in delo pa so zaznamovale bolezen in hude poškodbe, ki so bile posledica prometne nesreče. Preživela je kar 32 operacij in svoje trpljenje prek motivike prenesla v svoja dela, ki so pogosto veljala za šokantna.

Frida Kahlo je znana tudi kot žena umetnika Diega Rivere, širša javnost pa jo je spoznala v filmu Frida (igrala jo je Salma Hayek).

Razstava bo na ogled od 9. junija do 9. oktobra.