Foto:
Foto:
Mehiške sladkarije, semena in rože, dekorirane v spomin Fridi Kahlo, v muzeju Dietgo Rivera in Frida Kahlo v Ciudadu de Mexico.
Veliko del je umetnica naslikala iz postelje.

Frida Kahlo se je rodila 6. julija 1907, njeno življenje in delo pa so zaznamovale bolezen in hude poškodbe, ki so bile posledica prometne nesreče (zaradi nje je preživela kar 32 operacij). Prav zaradi nesreče se je Frida Kahlo posvetila slikarstvu in razvila svojstven slog, ki ga uvrščajo v nadrealizem. Trpljenje je pogost motiv v njenem slikarskem opusu, njena dela pa so bila pogosto šokantna.

Umetnica je sicer pogosto trdila, da je bila rojena leta 1910, leta, ko je izbruhnila mehiška revolucija, saj je dejala, da želi, da se njeno življenje začne skupaj s sodobno Mehiko.

Tudi v pariškem Louvru
Frido Kahlo je v njenem življenju zaznamovala neodvisnost in uporništvo proti družbenim in moralnim navadam. Bila je izredno ponosna na svoje mehiške korenine in kulturno tradicijo Mehike, ki jo je postavljala nasproti vse večji amerikanizaciji. Umetnica se je poročila s slavnim mehiškim muralistom Diegom Rivero, velja pa tudi za prvo umetnico, ki je svoje delo prodala znamenitemu Louvru.

Prireditve po vsej Mehiki
Vse leto v spomin Fridi Kahlo po Mehiki potekajo različne prireditve, povezane z umetnostjo. Med drugim so restavrirali hišo, kjer je umetnica živela v otroštvu, priredili vrsto razstav, umetniških delavnic, predstavitev njenih knjižnih del (umetnica se je posvečala tudi pisanju poezije in leposlovja), filmskih in gledaliških produkcij.

Casa Azul
Hišo, imenovano Casa Azul (Modra hiša), kjer je Frida Kahlo živela kot otrok, poskušali vrnili v čim bolj avtentično stanje in jo obiskovalcem predstaviti tako, kot jo je videla umetnica sama. V tem muzeju med drugim hranijo tudi žaro s posmrtnimi ostanki umetnice in medicinske pripomočke, s katerimi so ji lajšali bolečine v hrbtu. 6. maja letos so v Modri hiši odprli največjo razstavo njenih del, na kateri je razstavljenih 46 platen, od katerih jih je 26 iz muzeja Dolores Olmedo v Mexico Cityju.

Poklon umetnici tudi v mehiški prestolnici
V glavnem mestu Mehike Ciudadu de Mexico se bodo pridružili dogodkom ob 50. obletnici smrti Fride Kahlo z razstavo Frida Kahlo, ki jo bodo v palači Bellas Artes odprli 28. julija. Na razstavi pa ne bodo prikazali le njenega ustvarjalnega opusa, temveč se bodo dotaknili tudi mnogih tem iz njenega zasebnega življenja. V galeriji na letališču v mehiški prestolnici pa si je mogoče ogledati razstavo fotorgarskih portretov Fride Kahlo in Diega Rivere.

Tudi v muzejih Diega Rivere

Umetnici se bodo z različnimi razstavami poklonili tudi muzeji, ki so posvečeni življenju in delu njenega moža Diega Rivere. Tako so v muzeju Casa Estudio Diego Rivera pripravili projekta (Frida maestra: un encuentro con los fridos in Diego y Frida un universo compatido), s katerima prikazujejo njeno umetniško in zasebno pot s posebnim poudarkom na njenem kompleksnem odnosu z Diegom Rivero. 24. junija pa so v Museo Mural Diego Rivera odprli razstavo Ljudska umetnost in ikonografija Fride Kahlo.

Nova knjiga o umetnici
Ob 50-letnici njene smrti bo nečakinja Fride Kahlo Isolda Pineida Kahlo objavila knjigo Frida Intimo, v kateri bo objavila tudi do sedaj neznana dejstva iz življenja mehiške umetnice. V delu naj bi bili podani tudi nekateri novi podatki o smrti Fride Kahlo.