Josefa Pailera je usoda popeljala skozi bojišča dveh svetovnih vojn, ki ju je vojak preživel s fotoaparatom in pisalom v roki. Foto: Kobariški muzej
Josefa Pailera je usoda popeljala skozi bojišča dveh svetovnih vojn, ki ju je vojak preživel s fotoaparatom in pisalom v roki. Foto: Kobariški muzej
Josef Pailer - vojak in kronist
Med prvo svetovno vojno je Pailer več kot 29 mesecev preživel na narodnostno mešanem ozemlju v bližini Trbiža in nad Ziljsko dolino. Foto: Kobariški muzej

Vojak in kronist Josef Pailer je to počel tako s peresom kot fotoaparatom, s tem pa poskrbel za neprecenljive dokumente, ki pomagajo pri interpretiranju vojnega dogajanja na nekoliko drugačen, bolj oseben način. Častniku avstro-ogrske in nemške vojske, ki je dokumentiral tako bojišča prve kot druge svetovne vojne, pripravljajo v Kobariškem muzeju posebno razstavo, s katero želijo dodati kamenček v mozaik prireditev ob evropskem letu medkulturnega dialoga.

Na razstavi Sosedova zgodba: Josef Pailer - vojak in kronist so zbrali fotografije, ki jih je vojak posnel v času obeh vojn. Gre le za manjši del obsežnega dela, s katerim je Pailer zabeležil podobe in pripoved o usodnih zgodovinskih dogodkih.

Širjenje pogleda na zgodovino
Postavitev lahko opišemo kot pripoved o gorskem bojevanju. Tako ga je doživljal častnik iz Gradca v enotah, v katerih so prevladovali njegovi nemško govoreči vojaki in Slovenci s Štajerske. Sosedova zgodba pa ob dokumentarni vrednosti odpira tudi vprašanja o preveč stereotipnih interpretacijah zgodovinskih dogodkov in črno-belem razumevanju dogajanja. Z razstavo skušajo torej obiskovalcu ponuditi možnost, da se vživi v "sosedovo kožo" in tako razširi svoj pogled na zgodovino.

Od Avstro-Ogrske do tretjega rajha
Josef Pailer je preživel več kot 29 mesecev, torej vse do poraza italijanske vojske pri Kobaridu, na narodnostno mešanem ozemlju v bližini Trbiža in nad Ziljsko dolino. Po koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske je postal sosed na drugi strani slovenske meje, na Štajerskem. Že dobri dve desetletji kasneje, natančneje aprila 1941, se je kot pripadnik vojske tretjega rajha (kljub protirežimskemu političnemu prepričanju) ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo znašel v okupiranem Mariboru. Tam je bil v kadetski kasarni zadolžen za usposabljanje enot.

V narodnostno mešani enoti nemške vojske je skupaj s svojimi rojaki in slovenskimi vojaškimi tovariši doživel ognjeni pekel ruske fronte. Po kapitulaciji Italije se je konec leta 1943 že drugič znašel v Trbižu, vendar le za krajši čas. Tako mu je bilo, kot so Pailerjevo zgodbo povzeli v muzeju, prihranjeno morebitno daljše trpko poglavje boja s slovenskimi partizani.

Avtor razstave je kustos muzeja Željko Cimprič, nastala pa je v sodelovanju z avstrijskim veleposlaništvom v Sloveniji in Fundacijo Poti miru v Posočju.