Podvodna instalacija Soft Denial Forlane 6 Studia francosko-nemške naveze. Foto: Fotopub
Podvodna instalacija Soft Denial Forlane 6 Studia francosko-nemške naveze. Foto: Fotopub
false
Poudarek festivala bo na širjenju meja sodobne fotografije. Foto: Liga Spunde. Foto: Fotopub
false
Dela bodo razstavljena v nekonvencionalnih razstavnih prostorih. Foto: Anja Jelovšek Foto: Fotopub
false
Obiskovalce bo iz Ljubljane v Novo mesto vozil brezplačni avtobus. Foto: Sam Lavigne Foto: Fotopub

kozi serijo festivalskih razstav in vodenih večernih pogovorov bodo svoja dela podrobneje predstavili mednarodni umetniki, delujoči na različnih področjih sodobne umetnosti, s poudarkom na raziskovanju in širjenju meja medija sodobne fotografije, prav tako pa bo s to serijo razstav gledalcem ponujen vpogled v sodobne kuratorske metode in geste, so sporočili organizatorji.

Ob koncu tedna, v zadnjih dveh dneh festivalskega dogajanja, se bodo v središču mesta zvrstili fotografski knjižni sejem, simpoziji in pregled portfoljev (Portfolio Review), vsak večer festivalskega dogajanja pa bo po večernih predstavitvah sledil glasbeni program. V času festivala bo organiziran tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto. Vstop na vse javno dostopne dogodke festivala pa je brezplačen.
.

.
Umetniki iz 19 držav
V okviru razstavnega programa festivala se bo letos zvrstilo deset razstav šestinštiridesetih mednarodnih umetnikov iz devetnajstih držav: Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Češke, Danske, Francije, Indije, Italije, Kitajske, Latvije, Libanona, Nemčije, Nizozemske, Palestine, Slovenije, Švice, Turčije, Ukrajine in Združenih držav Amerike.

Dela bodo razstavljena v nekonvencionalnih razstavnih prostorih, v zapuščenih zgradbah znotraj mestnega jedra, z umetniškimi instalacijami in performansi, razpršenimi po cestah in površinah Novega mesta. Letošnja festivalska prizorišča so Osnovna šola Grm, Knjižnica Mirana Jarca, klub LokalPatriot, Hostel Situla, stanovanja na Glavnem trgu in na Rozmanovi ulici, hiša na Bregu 1, prostor na Pugljevi ulici ter knjižnica na prostem Pumpnca.

Festival bo odprla site-specific podvodna umetniška instalacija Soft Denial umetniškega francosko-nemškega tandema Forlaine 6 Studio, postavljena v plavalnem bazenu novomeške Osnovne šole Grm. Ob omenjeni instalaciji pa bo moč videti tri skupinske razstave. Med številnimi drugimi umetniki se bo samostojno predstavila tudi Liga Spunde iz Latvije, dobitnica nagrade Fotopub 2016 Portfolio Prize, ki se v Novo mesto vrača z instalacijo v zapuščenem javnem stranišču.

Dvanajst strokovnjakov sodobne fotografije
Zadnja dva dni festivala bo potekal Pregled portfoliev, ki bo v Novo mesto pripeljal dvanajst akterjev s področja sodobne fotografske umetniške scene (umetnikov, kuratorjev, urednikov, založnikov in galeristov), ki bodo ocenjevali razstavljene fotografije: Anna-Kaisa Rastenberger (FI, glavna kuratorica v Finskem muzeju za fotografijo), Duncan Wooldridge (VB, fotograf, kurator in umetniški kritik, vodja katedre za fotografijo na Camberwell College of Arts, UAL – Univerza za umetnost v Londonu), Elisa Medde (IT/NL, glavna urednica FOAM Magazine), Federico Clavarino (IT/ES, umetnik, učitelj na BlankPaper Escuela de Fotografia), Francesca Seravalle (IT, samostojna kuratorica), Marcella Manni (IT, ustanoviteljica in direktorica galerije Metronom), Michal Novotný (CZ, kurator, direktor Centre for Contemporary Art FUTURA), Penelope Umbrico (ZDA, umetnica), Roman Uranjek (SI, umetnik, ustanovni član IRWIN in NSK), Taco Hidde Bakker (NL, pisec, teoretik in predavatelj), Tim Clark (VB, kurator, ustanovitelj 1000 Words Magazine) in Aron Mörel (VB, založnik, ustanovitelj in urednik Mörel Books).

Poleg ocenjevanja portfoljev na festivalu sodelujočih umetnikov, pa bodo omenjeni strokovnjaki javnosti tudi predstavili svoje delo v seriji popoldanskih simpozijev.

Veli in Amos odprla Fotopub
Veli in Amos odprla Fotopub