Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Ob 19.53 na MMC TV: Alternativni prenos Eme s Tanjo Kocman in Rokom Bohincem

Recenzije - Arhiv

Alex La Guma: Čas ptice ubijalke

Ko je Fredric Jameson v članku Književnost tretjega sveta v času multinacionalnega kapitalizma zapisal misel, češ da nobene od kultur t. i. tretjega sveta ne moremo pojmovati antropološko neodvisno, je imel v mislih tudi pisatelje, kot je Alex La Guma.

Pablo Neruda: Tvojih nog se dotikam v senci in druge neobjavljene pesmi

Čilski pesnik Pablo Neruda je že v času življenja postal literarni zvezdnik, s poezijo je polnil stadione in prejemal priznanja, med drugimi tudi Nobelovo nagrado za književnost.

Péter Nádas: Vzporedne zgodbe

Roman Vzporedne zgodbe velja za opus magnum enega najvidnejših sodobnih literarnih peres Madžarske Pétra Nádasa.

Mirana Likar: Bibavica

Naslov romana Bibavica napoveduje fluidno obliko, poetičen slog in burno vsebino – ta med drugim govori o dogodkih v Jugoslaviji po koncu 2. svetovne vojne. Roman ni razdeljen na poglavja; posamezni deli so ločeni z računalniškim simbolom valov.

Zelena knjiga

Zelena knjiga, eden od letošnjih oskarjevskih favoritov, ne skuša izumiti tople vode. Film ceste križa s priliko o odbitem paru, ki mora uvideti, da smo si ljudje bolj podobni kot različni. Pa ne, da je Peter Farrelly "rešil" vprašanje rasizma v Ameriki?

Film: Mož iz ozadja

Mož iz ozadja, sardoničen pogled na mahinacije za zaprtimi vrati Busheve Bele hiše, dve uri kroži okrog uganke, na katero na koncu nima odgovora: Kdo je v resnici Dick Cheney? Vsekakor je mož, ki ne pojasnjuje in se ne opravičuje.

Roma

Čeprav se pri pisanju o filmu rado razmetava z oznako "mojstrovine", je Roma ena od redkih priložnosti, ko je krilatico vredno privleči na dan in jo prezračiti.

Gabriel García Márquez: Dvanajst potohodnikov

Če smo s knjižico S poti po vzhodni Evropi dobili zbirko Marquezovih empiričnih impresij o Evropi s konca 50. let 20. stoletja, smo z enako (v obsegu) skromno knjižico Dvanajst potohodnikov dobili še njegovo imaginarno predstavo stare celine.

Ivo Svetina: Iz kitajskega zvezka 2013

Ko se pesnik dokoplje do dvomestne številke izdanih zbirk in jih ni več mogoče preprosto poimensko nanizati, že postane živi klasik.

Radoslav Parušev: Od znotraj

Saj res: kam bi se mogli ozreti, da bi zagledali polnokrvno, verodostojno literarno delo, ki brez pomislekov in pogumno ter obenem s prepričljivo pisateljsko silovitostjo odpre zverinjak, ki se imenuje tranzicija in postsocializem?

Dušan Jovanović: Na stara leta sem vzljubil svojo mamo

Knjiga Dušana Jovanovića Na stara leta sem vzljubil svojo mamo ni toliko slavilna, kot skuša na življenje pogledati iz neke druge, recimo panoramske perspektive. V mešanici eseja, avtobiografije, spominov in vinjet naslavlja konkretnega bralca.

Stekleni

Izkušnje učijo, da na "veliko vrnitev" M. Nighta Shyamalana nikoli ne gre računati s popolno gotovostjo. V Steklenem jadra na valu navdušenja fanov nad zgodbo, ki ji želi naprtiti svoj tipični končni preobrat. A kaj, ko zanj nima dovolj dobre ideje.

Jaume Cabré: Sodnik

Katalonski pisatelj, scenarist in filolog Jaume Cabre pri nas še vedno velja za precejšnjo neznanko, čeprav so v slovenščino prevedena tri njegova dela.

Kurt Vonnegut: Zbrane zgodbe, prva knjiga

Posthumne izdaje zgodnjih, nepubliciranih ali izgubljenih del velikanov svetovne književnosti so vedno pospremljene z zrnom soli.

Marija Škotska

Prestižna britanska kostumska drama z oskarjevskima nominirankama v glavnih vlogah: Marija Škotska je točno tak tip filma, kakršen v sezoni nagrad skoraj samoumevno zleze med nominirance in favorite. Kaj je torej šlo narobe, da je tokrat ostal spregledan?

Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.

Zoran Hočevar: Tole zdaj

Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.

Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.

Khaled Hosseini: Morska molitev

Mednarodno uveljavljeni pisatelj Khaled Hosseini, rojen leta 1965 v Kabulu, že skoraj štiri desetletja živi z ZDA. Njegovi prvi trije romani razgrinjajo Afganistan od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja do začetka tega stoletja.

Igram, sem

Res je sicer, da je filmska produkcija v zadnjih nekaj desetletjih, z vstopom v dobo digitalnega, doživela svojsko preobrazbo, pri čemer je bilo določenih sprememb deležno tudi polje filmske igre.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11