Izpovedi igralk o spolnih zlorabah so si že prislužile primerjavo z ameriškim gibanjem Jaz tudi (Me Too). Foto: Reuters
Izpovedi igralk o spolnih zlorabah so si že prislužile primerjavo z ameriškim gibanjem Jaz tudi (Me Too). Foto: Reuters

Žrtev 68-letnega Aleksića, ki so ga oblasti že pred tednom dni prijele in zanj odredile pripor, je bilo poleg Radulovićeve še najmanj šest njenih igralskih kolegic in nekdanjih učenk Aleksičeve šole igre. Zlorabe naj bi se dogajale med letoma 2008 in 2020, ko so bile nekatere med njimi še mladoletne. Aleksić je sicer filmski režiser, producent, scenarist, igralec in pedagog, ki je v javnosti užival velik ugled, v njegovi igralski šoli pa se je šolalo več kot 3000 mladih.

Javnost je igralkam izrazila veliko podporo, dogajanje pa je kmalu prešlo srbske meje, saj so o podobnih dogodkih začele poročati tudi igralke iz Hrvaške in BiH-a.

Na stotine zgodb o spolnem nasilju med igralkami

Štiri igralke s sarajevske akademije scenskih umetnosti so na družbenem omrežju Facebook ustanovile skupino, poimenovano Nisam Tražila (Nisem hotela), v kateri pozivajo k prijavi podobnih izkušenj. Zvrstilo se je že na stotine zgodb o spolnem nasilju v igralskih vrstah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. "Režiser mi je odkrito povedal, da bom dobila to vlogo, a samo, če tudi sama napravim nekaj lepega zanj. Medtem ko je to govoril, mi je položil roko na stegno, ko sem jo odstranila in odkrito povedala, da ne mislim spati z njim za vlogo, pa je dejal, da sem si pravkar zabetonirala kariero v celotni regiji," je ena od izpovedi na tej strani na Facebooku.

Sarajevska akademija je uradno pozvala svoje študentke, naj v primeru izkušenj s spolnim nadlegovanjem te javijo pristojnim službam akademije.

20 prijav na zagrebški akademiji

Podobno se je odzvala Akademija dramske umetnosti v Zagrebu, ki je do preteklega četrtka prejela 20 tovrstnih prijav, od tega 13 anonimnih. V ponedeljek jih namerava predati državnemu tožilstvu, še piše Hina.