Foto:
Foto:

Trije izbori pesmi
V zadnjem letniku zbirke so izšli izbori pesmi francoskega poeta Alfreda de Vignyja, nemškega ekspresionističnega pesnika Georga Heyma in enega najvidnejših srbskih modernistov Miloša Crnjanskega.

Mala antologija svetovne poezije
Za zaključek izdajanja zbirke pa je urednik Aleš Berger iz vsake od 99 knjig Lirike izbral eno pesem in jih združil v stoti knjigi zbirke Zemlja je modra kot pomaranča. S to knjigo so slovenski bralci dobili antologijo velikih pesnikov iz različnih obdobij in celin ter hkrati panoramo slovenskih prevajalcev različnih rodov.

100 knjig v 32 letih
Zbirka Lirika je izhajala 32 let, saj je od leta 1971 ljubitelje literature razveseljevala s tujo poezijo v slovenskem prevodu. Pobudnik projekta in do leta 1980 tudi zunanji urednik zbirke je bil pesnik in prevajalec Lojze Krakar, za zunanjo podobo zbirke - neomadeževana, deviška belina platnic - pa je poskrbel opremljevalec Aco Mavec.

Pomemben prispevek pa so imeli pri izdajanju zbirke tudi prevajalci, med njimi Janez Menart, Ivan Minatti, Kajetan Kovič, Andrej Arko, Drago Bajt, Gorazd kocjančič in drugi, ki so bili ponavadi tudi avtorji izbora in pisci spremnih besedil.