Foto:
Foto:

Knjigo, ki jo je leta 2001 izdala britanska založba Dorling Kinderslsley Book, je napisalo 70 znanstvenikov - zoologov, biologov in drugih naravoslovcev.

Kar 2.000 živalskih vrst
Enciklopedija Živali je razdeljena na tri razdelke in na 624 straneh prinaša predstavitve 2.000 živalskih vrst. V njej so predstavljeni tako mikroskopsko majhni nevretenčarji kot tudi več kot 30 metrov velik sinji kit.

Uvodu s splošnimi značilnostmi živalskega sveta in njegovega življenja sledi opis najpomembnejših življenjskih okolij. Osrednji razdelek - Kraljestvo živali - pa je razdeljen na posamezna poglavja z naslovi Sesalci, Ptice, Plazilci, Dvoživke, Ribe in Nevretenčarji ter prinaša precej podrobne opise živalskih skupin in vrst.

Izjemna zbirka naravoslovnih fotografij
Skoraj vsaka žival je v enciklopediji predstavljena s fotografijo Te so prispevali številni svetovno znani fotografi, slike pa so plod večmesečnega zasledovanja in preučevanja živali v njihovem naravnem okolju in predstavljajo izjemno zbirko naravoslovnih fotografij, kakršne v podobnih poljudnih edicijah doslej še ni bilo.

Veliko ilustrirano enciklopedijo Živali sklene slovarček manj znanih zooloških in strokovnih izrazov ter stvarno kazalo znanstvenih in domačih imen vseh opisanih vrst.

Za slovenski prevod so poskrbeli
Urednik slovenske izdaje knjige, do zdaj prevedene že v 30 jezikov, je Mitja Pucer. Za prevod pa so poskrbeli Bojan Marčeta, Staša Tome, Davorin Tome, Milan Lovka, Lovrenc Lipej in Boris Kryštufek.