Foto:
Foto:

V prvem zvezku jubilejnega zbornika je z biografijo in opusom del predstavljenih devet glasbenikov - Anton Lajovic, Lucijan Marija Škerjanc, Marjan Kozina, Matija Bravničar, Primož Ramovš, Uroš Krek, Pavle Merku, Janez Matičič, Lojze Lebič - njihova izbrana dela pa so dodana na treh zgoščenkah.

Trije jubilejni zborniki
Zbornik o skladateljih je prvi izmed treh. Druga dva, ki bosta vsebovala književne, likovne in arhitekturne dosežke, pa bosta izšla v naslednjih petih letih.

SAZU, ki je bil ustanovljen leta 1938, je najvišja nacionalna znanstvena in umetnostna ustanova. Vanjo se vključeni znanstveniki in umetniki, ki so bili izvoljeni med člane akademije zaradi posebnih dosežkov na področju znanosti in umetnosti.

79 rednih, 20 izrednih in 87 dopisnih članov
Akademija ima trenutno 79 rednih in 20 izrednih članov ter 87 dopisnih članov iz tujih znanstvenih ustanov. V njenem okviru pa deluje šest delovnih razredov, in sicer za zgodovinske in družbene vede, za filološke in literarne vede, za matematične, fizikalne, kemijske in tehniške vede, za naravoslovne vede, razred za umetnosti ter raz-
red za medicinske vede.