Foto:
Foto:
Sestre Magdalenke, Peter Mullan, 2002

Najstarejši filmski festival na svetu se bo 27. 8. začel s premiero filma Woodyja Allena Anythig Else.

Favorit je mehiški režiser
V tekmovalnem delu se bo za zlatega leva potegovalo 20 evropskih filmov, med njimi tudi Sjaj u očima Srdjana Karanoviča, Imagining Argentina Christopherja Hamptona in Code 46 Michaela Winterbottoma. Za favorita velja film 21 Grams mehiškega režiserja Alejandra Gonzalesa Inarrituja.

Tudi za ljubitelje Hollywooda je poskrbljeno
Na Lidu bodo letos prikazali tudi veliko hollywoodskih filmov, vendar zunaj konkurence. Obiskovalci festivala bodo tako videli srhljivko bratov Joela in Ethana Coena Intolerable Cruelty z Georgeem Cloonyjem in Catherine Zeta Jones.

Robertu Rodriguezu je uspelo v Once upon a Time in Mexico zbrati vrsto zvezdnikov, kot so Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Willem Dafoe in Mickey Rourke. Robert Benton bo predstavil ekranizacijo romana Philipa Rotha The Human Strain z Nicole Kidman in Anthonyjem Hopkinsom v glavnih vloga.

Nekateri izmed omenjenih zvezdnikov - Nicole Kidman, Sean Penn, Antonio Banderas in Catherine Zeta Jones - bodo prišli tudi v Benetke.

Poleg filmov, ki se bodo potegovali za zlatega leva, in hollywodskih filmov bo na festivalu predstavljenih tudi 18 filmov v eksperimentalni sekciji Proti toku.

Žirija bo odločila
Glavni festivalski žiriji, ki bo odločala o zlatem levu, bo predsedoval 88-letni italijanski režiser Mario Monicelli. Lani je zlatega leva dobil film Petra Mullana Sestre Magdalenke.

Žiriji, ki bo izbirala nagrajenca v sekciji Proti toku, bo predsedovala Francozinja Laure Adler. Na čelu žirije za dodelitev nagrade Luigija de Laurentiisa za filmski prvenec je direktorica filmskega festivala v Jeruzalemu Lia van Leer.

Festival se bo končal 6. 9. s slovesno podelitvijo nagrad, filmske projekcije pa bo sklenil film Summertime. To je film, ki ga je režiser David Lean posnel leta 1955 v Benetkah po drami Arturja Laurentsa The Time Of The Cuckoo, v njem pa je zaigrala Katharine Hepburn.

Leva za življenjsko delo Sharifu in de Laurentiisu

Znana sta že prejemnika zlatih levov za življenjsko delo: to sta igralec Omar Sharif in italijanski producent Dino de Laurentiis.