Foto:
Foto:

Idejo za bibliofilsko izdajo ene najbolj znanih Prežihovih povesti je dal Stane Virtič, ki je tudi avtor uvoda.

230 izvodov bibliofilske izdaje
Bibliofilsko izdajo - knjiga je izšla v 230 izvodih, od tega jih je 200 v redni prodaji - s faksimilom prve izdaje Solzic iz leta 1949 uvaja pisateljev portret, ki ga je leta 1949 napravil France Mihelič, sicer najbolj znan ilustrator Prežihovih del.

Knjiga pa vsebuje še rokopis Solzic, ovitek prve izdaje povesti, pričevanje Kristine Brenkove o nastanku dela in prispevek Antona Trstenjaka o izrisu Prežihovega duhovnega profila na podlagi rokopisa Solzic.

30 izdaj v Sloveniji
Poleg Miheličevih so v knjigi še ilustracije Milana Bizovičarja, Alenke Sotlar, Božidarja Strmana in Leandra Fužirja, sklene pa se z bibliografijo slovenskih izdaj Solzic. Povest je doživele 30 izdaj v slovenščini, od tega je bilo 22 samostojnih, v osmih izdajah pa so bile Solzice natisnjene skupaj z drugimi deli.

Skupno 311.230 izvodov
Solzice so skupno izšle v 311.230 izvodih, prevedene so bile v več kot deset jezikov, večino prevodov pa v svoji zbirki hrani le Koroška osrednja knjižnica na Ravnah.

Razstava in bibliofilska izdaja Solzic sodita v sklop praznovanja 110. obletnice rojstva koroškega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca.