Foto:
Foto:
Stisnjeni v kot

Film režiserja Leona Mateka in scenarista Dušana Moravca je pripoved o borcih, trenerjih, ljubiteljih in bolj ali manj naključnih udeležencih boksa.

Osrednja figura je Janez Gale - trener, ki je svoje življenje posvetil boksu - na filmskem platnu pa se mu pridružijo še legendarni borci bratje Barakovič, pa Miro Miloševič, Janez Podgoršek, Janko Rozman; Blaž Podgoršek, Bojan Zvržina, Jože Centa in drugi.
Film, ki je dolg 58 minut, je nastal v koprodukciji občine Kamnik in RTV Slovenija.

Slovenska zgodba o boksu
Boks je športna veščina, katere korenine segajo daleč nazaj v zgodovino človeštva. Že Homer je v svoji Iliadi opisoval boj s pestmi med Epiosom in Evrilom. Za nekatere je to plemenit šport, za druge navadno pretepanje.

Boks je trenutno, vsaj v svetu, predvsem velik biznis, za velikim denarjem je peščica ljudi, za njimi pa ogromno uspešnih in neuspešnih boksarjev, ki udarce, zmage in predvsem poraze doživljajo sami in naravnost v obraz.

Boks v Sloveniji nikoli ni zares dobil domovinske pravice, v prejšnji državi je bil, podobno kot nogomet, popularen in politično podpiran predvsem na jugu. Kljub temu pa ima tudi naša država svojo zgodbo o boksu, so še zapisali ustvarjalci filma.