Foto:
Foto:
Schneewittchen After Party v režiji Ivice Buljana in izvedbi Mini teatra Ljubljana

Igralka, rojena leta 1945 v hrvaškem Drnišu, je stalna članica SLG-ja Celje in dobitnica več nagrad, med njimi Severjeve, Sterijeve in nagrade Prešernovega sklada. Nagrajenka, ki je bila dvakrat tudi imenovana za žlahtno komedijantko, se je proslavila predvsem z vlogami Jacinte v Cankarjevem Pohujšanju, Isabele v Sestrah in Ane Andrejevne v Gogoljevem Revizorju. Nagrado ji je namenila žirija v sestavi Jožica Avbelj, Andrej Inkret, Tone Partljič in Rudi Šeligo.

Najboljša predstava je Zabava za rojstni dan
Nagrado za najboljšo predstavo v celoti je dobila Zabava za rojstni dan v režiji Vita Tauferja in izvedbi Prešernovega gledališča iz Kranja. Posebno nagrado pa je žirija namenila predstavi Schneewittchen After Party v režiji Ivice Buljana in izvedbi Mini teatra iz Ljubljane.

Nagrada za najboljšo režijo je šla v roke Janusza Kice za režijo Sna kresne noči, ki so ga na oder postavili v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica.

Tri enakovredne igralske nagrade
Žirija je podelila tudi tri enakovredne igralske nagrade. Prejeli so jih Ivo Ban za vlogo Porfirija Petroviča v Zločinu in kazni (Primorski poletni festival), Veronika Drolc za naslovno vlogo v predstavi Schneewittchen After Party (Mini teater Ljubljana) in Nataša Barbara Gračner za vlogo Helene v predstavi Pred sončnim vzhodom (SNG Drama Ljubljana).

Nagrado za mlado igralko je dobila Alida Bevk za vlogo Vilinčka v Snu kresne noči (Primorsko dramsko gledališče Nova Gorica), nagrado za glasbo pa Aldo Kumar za izvirno glasbo v predstavi Arabska noč (Primorsko dramsko gledališče Nova Gorica).

Devet tekmovalnih predstav
Strokovna žirija v sestavi Mitja Čander, Primož Jesenko, Jernej Novak, Barbara Orel in Jaroslav Skrušny je nagrajence izbrala med devetimi tekmovalnimi predstavami, ki jih je med 74 izbral selektor srečanja Blaž Lukan.

Tekmovalne predstave so bile Zločin in kazen Janusza Kice (PPF Koper), Via negativa Bojana Jablanovca (KD B-51), Zabava za rojstni dan Vita Tauferja (PG Kranj), Sen kresne noči Janusza Kice (PDG Nova Gorica), Schneewittchen after party Ivice Buljana (Mini teater Ljubljana), Izboljševalec sveta Dušana Mlakarja in Pred sončnim vzhodom v režiji Eduarda Milerja (obe SNG Drama Ljubljana), Arabska noč v režiji Diega De Bree (PDG Nova Gorica) in Umor Jean-Paula Marata Matjaža Pograjca (SMG Ljubljana).

Dosedanji nagrajenci
Borštnikov prstan podeljujejo od leta 1970, med drugimi so ga prejeli Štefka Drolc (1983), Polde Bibič (1984), Zlatko Šugman (1987), Boris Cavazza (1992), Milena Zupančič (1999), lani pa je nagrado prejel Radko Polič (2002).

Nov selektor Borštnikovega srečanja
Na seji Borštnikovega srečanja, ki je potekala zadnji dan festivala, pa so izbrali tudi novega slelektorja. Delo, ki ga je dve leti opravljal Blaž Lukan, bo prevzel Marko Sosič. Najboljše predstave slovenskih gledališč bo torej odslej izbiral v Trstu rojeni gledališki režiser, ki je doslej sodeloval predvsem z gledališčema v Trstu in Novi Gorici.