Foto:
Foto:

Tanec, makedonska beseda za ples, je prvi makedonski profesionalni ansambel za ljudske plese in pesmi.

Tanec že več kot pet desetletij predstavlja makedonsko ljudsko ustvarjalnost po vsem svetu. Skupina ohranja izredno visoko umetniško raven izvajanja, ki je doslej prevzela občinstvo že na več kot 3.500 koncertih in festivalih.

Stari plesi tudi v novih preoblekah
Zasedba se vse bolj obrača k ustvarjanju novih koreografij po vzoru starih pristnih plesov iz vse Makedonije, še posebej mestnih pesmi in plesov, ki jih doslej še ni bilo veliko v njihovem repertoarju. Redno prirejajo tudi seminarje za vodje plesnih in raznih kulturno-umetniških zasedb, ustanovili pa so tudi studio za otroke in mladostnike Mali tanec, ki bo kmalu sodeloval na koncertih in festivalih.

Od leta 1949 že več kot 200 plesalcev
Zasedbo je leta 1949 ustanovila Ljudska vlada republike Makedonije, da bi zbirala in gojila ljudske plese, pesmi, običaje in drugo ljudsko blago. Od samega začetka je v ansamblu sodelovalo že več kot 200 plesalcev in pevcev, danes jih Tanec dvainštirideset tudi redno zaposluje. Na odru je včasih tudi šestdeset nastopajočih plesalcev, pevcev in igralcev glasbil hkrati.

Dobitniki prestižnih nagrad
Zasedba je za svoje delo prejela že veliko nagrad,
priznanj in zahvalnih pisem, med njimi tudi najvišjo makedonsko državno nagrado 11. oktober, nagrado Kliment Ohridski in nagrado mesta Skopje 13. november.