Foto:
Foto:

Festival je zasnovala evropska komisarka za kulturo in izobraževanje Viviane Reding, ta je v torek sklenila dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. Po komisarkinih besedah, je festival priložnost za gledalce, da si ogledajo več evropskih filmov v kinih in po televiziji ter priložnost, da se opozori, kako pomembno je spodbuditi kroženje evropskih filmov.

Na festivalu bo sodelovalo približno 300 kinodovoran in televizijskih postaj, kot so Pro Sieben/SAT 1 v Nemčiji, ARTE, BBC 4 v Veliki Britaniji, TVE v Španiji ter RAI in MEDIASET v Italiji, ter filmski arhivi, med njimi Narodni Filmovy Archiv (Češka republike), Deutsches Filminstitut (Nemčija), filmski arhivi iz Baskije, Andaluzije, s Kanarskih otokov in iz Extremadure, Lorient multimedia centre (Francija), Museo Nazionale del Cinema iz Torina in National Archive of Wales.

Sedem kulturnih inštitutov držav članic (Alliance franšaise, British Council, Danske Kulturinstitut, the Finnish cultural institute, the Goethe Institut/Inter Nationes, Instituto Cervantes, Instituto italiano di cultura) pa bo programu evropskega filma dodalo razprave in tekmovanje študentskih kratkih filmov.

Evropski film je bil precej zastopan tudi na letošnji Mostri v Benetkah, kjer je bilo v programu osem filmov, od tega šest v tekmovalni konkurenci, vsi pa so nastali s finančno podporo programa Media Plus. Cinedaysu 2003 se bodo priključili še številni filmski festivali po Evropi, med drugim tudi v Veroni (Italija), Gardannu (Francija), Bilbauu (Španija) in otroški filmski festival v nemškem Chemnitzu. Cinedays 2003 podpirata dve kino mreži: UGC in Europa Cinemas.