Foto:
Foto:
Federico Fellini: Cesta

Le nekaj dni pred smrtjo pa je prejel zadnjo največjo filmsko nagrado; oskarja za življenjsko delo sta mu izročila filmska diva Sophia Loren in Marcello Mastroianni. Fellini se je v filmsko zgodovino zapisal predvsem s Sladkim življenjem, znani so tudi filmi Cesta, Potepuhi, Ginger in Fred, Osem in pol in drugi, mnoge uvrščajo tudi v filmske antologije. Osrednje slovesnosti pa so pripravili v rodnem Riminiju in New Yorku.

Razstava Fellini
Fellini se je ukvarjal tudi s slikarstvom, in ob jubileju bodo v newyorškem Guggenheimovem muzeju odprli razstavo Fellini. Na ogled bodo umetnikove slike in grafike. Razstava se bo nato preselila v Pariz, razstavili pa bodo še umetnikove karikature iz 40. let. Muzej v New Yorku bo predstavil tudi celotno retrospektivo Fellinijevih 24 filmov.

Mednarodno srečanje o Fellinijevi filmski zapuščini
Osrednji dogodek ob častitljivi obletnici umetnikove smrti bo v Italiji 7. novembra, ko bodo odprli mednarodno srečanje o kinematografski zapuščini rojaka. Udeležbo so napovedala številna znana filmska imena kot na primer Otar Iosseliani, Andrej Končalovski, Peter Greenaway, Sergio Rubini in Catherine Breillat. V hiši Maddalene Fellini pa bodo odprli še stalni muzej, posvečen Felliniju. Stalni muzej bo na ogled ponudil tudi fotografije s snemanja filma Osem in pol, za sladokusce pa bodo v Riminiju razstavljeni tudi kostumi iz filmov Rim in Casanova.

Federico Fellini se je rodil 1929 v Riminiju. Približno deset let pozneje se je preselil v Rim, opravljal različna dela, med drugim je bil tudi asistent režije, uspel pa je tudi kot igralec v filmih Roberta Rossellinija. Režiserski krst je doživel leta 1950 s filmom Luči varieteja, film pa je bil posnet v Rimu. Vidnejši uspeh pa je dosegel tri leta pozneje s filmom Potepuhi, zanj je v Cannesu dobil srebrnega leva. Leta 1954 je zaslovel z družico, Giulietto Masino, s filmom Cesta; Masina je neponovljivo zaigrala vlogo revne Gelsomine, film pa je prejel približno trideset nagrad in drugih priznanj. Leta 1993 je v Los Angelesu dobil še častnega oskarja za življenjsko delo, umrl pa je 31. oktobra istega leta.