Foto:
Foto:
Bina Štampe Žmavc: Cesarjeve preobleke

Prvič v zgodovini mariborskega gledališča bosta v enem dnevu uprizorjeni kar dve premieri, že dopoldan pa so predstavili tudi monografijo mariborskega gledališča V vrtincu nasprotij.

Cesarjeve preobleke
Predstava Cesarjeve preobleke v režiji Mihe Alujeviča je aktualizirana priredba Andersenove pravljice Cesarjeva nova oblačila. Ukvarja se z videzom, ki danes postaja vse pomembnejši.

V glavni vlogi bo nastopil Ivica Knez, predstava pa bo tudi provokativna, saj se bo v njej lahko prepoznal marsikateri novodobni politik ali menedžer. Igrajo še Irena Varga, Kristjan Ostanek, Bojan Maroševič in drugi.

Ta veseli dan
Linhartovo delo Ta veseli dan ali Matček se ženi je na odrske deske postavil Matjaža Latina. Ta je predstavo zasnoval z mislijo na to, kako bi avtor delo napisal danes, in v iskanju načina, kako bi arhaično gledališko govorico zamenjali s sodobno.

V vlogi Matička se bo predstavil Vojko Belšak, poleg njega pa bodo med drugimi nastopili še Peter Ternovšek, Sonja Blaževa, Pia Zemljič, Tadej Toš in drugi.

Končana prenova SNG-ja
S premierama bodo zaznamovali prenovitev Stare dvorane in Komornega odra. Sanacija in obnova mariborskega gledališča sta končani, Cesarjeve preobleke bodo odprle novi Komorni oder, staro dvorano pa bodo krstili z uprizoritvijo Linhartovega Matička.

Še monografija V vrtincu nasprotij
V sklop dogodkov ob odprtju dveh novih dvopran pa sodi tudi izid monografije o SNG-ju Maribor od leta 1919 do leta 2003 V vrtincu nasprotij.

Knjiga je razdeljena na tri dele, vsak del zase pa na svojevrsten način in z različnih zornih kotov govori o mejnikih in dogodkih, ki so zaznamovali zgodovino mariborske Drame, Opere in Baleta, so povedali na tiskovani konferenci 15. 10.