Foto:
Foto:

Gostja se je danes mudila na Primorskem, kjer je dopoldne obiskala tudi Univerzo. Posebno je pohvalila odprtost Univerze na Primorskem in njeno komuniciranje navzven poudarila kot zelo pomembno.

Evropska komisarka je drugi dan delovnega obiska sklenila s sprejemom pri piranski županji Vojki Štular. Županja je komisarki predstavila mesto Piran in ji orisala mednarodno sodelovanje piranske občine z občinami v Evropi. Po srečanju z Vojko Štular je ugledna gostja še povedala, da bo po vrnitvi domov vse, kar je spoznala ob svojem obisku, lahko predstavila kot vzoren model.

Gostja šolskega ministra Slavka Gabra in kulturne ministrice Andreje Rihter se je na dvodnevnem obisku srečala s predstavniki izobraževalne sfere in kulturniki.

Vstop v Evropsko unijo kot pridobitev novih kultur
Evropska komisarka za izobraževanje in kulturo Viviene Reding je na tiskovni konferenci poudarila, da Slovenija z vstopom v Evropsko unijo (EU) nikakor ne bo izgubila svoje identitete in kulture, temveč ravno nasprotno. Slovenija in slovenska kultura se bosta lahko še dodatno krepili, saj EU namenja posebno pozornost spoštovanju različnih kultur, njihovemu ohranjanju, izmenjavi in spoznavanju. Slovenke in Slovence je pozvala, naj na vstop v EU ne gledajo kot na izgubo kulture, temveč kot na pridobitev novih kultur.

Gostja iz Luksemburga se je srečala s predstavniki treh slovenskih univerz, sprejel pa jo je tudi predsednik vlade Anton Rop.

Sodelovanje Slovenije pri kulturnih projektih
Komisarka je med drugim tudi omenila nekatere projekte, pri katerih Slovenija že sodeluje, in poudarila, da Slovenija že sedaj zelo intenzivno sodeluje pri evropskih projektih in procesih. Tak projekt je na primer mreža secesijskih mest Reseau Art Nouveau Network, ki povezuje Ljubljano, Budimpešto in Rigo, v okviru katere ta mesta predstavljajo dediščino art nouveauja po Evropi. Omenila je tudi projekt povezovanja gledališča in umetniškega dela imigrantov v državah, s pomočjo katerega so nastale že tri eksperimentalne gledališke produkcije, ki se prikazujejo po državah EU-ja.

Srečanje s premierjem Ropom in zunanjim ministrom Ruplom
Evropsko komisarko za izobraževanje in kulturo Viviane Reding sta med njenim obiskom v Sloveniji sprejela tudi premier Anton Rop in zunanji minister Dimitrij Rupel. Rupel je gostji sporočil, da je Slovenija precej zadovoljna z osnutkom ustave EU-ja, pri čemer podpira določene spremembe, kot je na primer zvišanje minimalnega števila sedežev v Evropskem parlamentu. Na srečanju Antona Ropa in Viviane Reding je gostja pohvalila sistem izobraževanja v Sloveniji. Rop pa je komisarki opisal slovenske dileme pri usklajevanju lizbonske strategije s trenutnimi gospodarskimi razmerami v EU-ju in po svetu.

Predavanje o evropski kulturni raznolikosti
Za kulturne ustvarjalce je evropska komisarka za izobraževanje in kulturo ob 16. uri pripravila tudi predavanje v prostorih Viba filma.

V predavanju Avdiovizualno področje in evropska kulturna raznolikost je med drugim poudarila pomembnost podpore evropski filmski produkciji in izboljšanju sistema njene distribucije. Spomnila je tudi, da je EU v zadnjem desetletju zgradil in še naprej oblikuje ambiciozno avdiovizualno politiko, ki je zasnovana kot dopolnilo nacionalnim programom na tem področju. Prav tako je kot nujnost omenila pomen izobraževanja filmskega občinstva.