Foto:
Foto:

Gostujoče gledališče se bo v Sloveniji predstavilo s - po mnenju kritikov - svojo najboljšo predstavo, Faust 1 in Faust 2, ki jo je režirala Mira Erceg. Nemška režiserka je že stara znanka mariborskih odrov, saj je pred sedemnajstimi leti v Mariboru na oder postavila predstavo Breht-maraton.



Odkar je J. W. Goethe napisal Fausta, je v gledaliških krogih največji izziv prav uprizoritev obeh delov, kajti zelo dolgo je veljala teatrološka razlaga, da drugi del ni uprizorljiv, da je zgolj literarna mojstrovina. Fausta, človeka z etiko, a vendar tudi z brezkompromisnim pohodom proti zastavljenemu cilju, bo odigral Predrag Ejdus, žrtvovane pa mu bodo tri Marjetke – ena izmed režijskih posebnosti.

Faust: dialog s srbsko stvarnostjo
Po besedah upravnika beograjskega narodnega gledališča Ljubivoja Tadića je predstava v dialogu s trenutno srbsko stvarnostjo. V svojih doslej največjih vlogah se bosta na mariborskem odru predstavila Predrag Ejdus kot Faust in Tihomir Stanić kot Mefisto. V drugih pa bodo nastopili Suzana Petričević, Bojana Stefanović, Sonja Kolačarić in drugi.

Faust v nemški kritiki
Nemška gledališka revija Theater Heute je ob kritiki predstave objavila tudi poseben članek o nastajanju tako velikega projekta na dveh popolnoma različnih prizoriščih, v neurejenih finančnih in organizacijskih razmerah, v okolju, kjer je doseganje cilja za vsako ceno zelo živo zapisano v spominu prebivalcev, skratka govori o največjem, izjemnem gledališkem dogodku na Balkanu v preteklem letu.

Faust je bil na slovenskih odrih uprizorjen trikrat, zadnjič konec osemdesetih let v režiji Tomaža Pandurja. V Mariboru je občinstvo na začetku devetdesetih let lahko spremljalo uprizoritev obeh delov v izvedbi domačega ansambla.