Foto:
Foto:

Na razstavi tuje literature, ki jo je danes odprla ministrica za kulturo Andreja Rihter, bodo predstavili več kot osem tisoč novosti, ki so v tujini izšle med oktobrom 2002 in septembrom 2003, in tako predstavili svetovne založniške težnje.

Po besedah ministrice za kulturo Andreje Rihter posebna pozornost, ki bo tokrat namenjena Rusiji, potrjuje zelo dobre medkulturne odnose med Rusijo in Slovenijo. Rihterjeva je ob tej priložnosti še opozorila na obsežno predstavitev slovenske literature, ki bo v Rusiji prihodnje leto. Na odprtju je bil tudi veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Vjačeslav Dolgov, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko obiskovalci razstave še boljše spoznajo rusko literaturo.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali izbor najboljših knjig, ki so bile pred tem razstavljene na znanem frankfurtskem knjižnem sejmu.

Knjige bodo na prodajni razstavi predstavili v enajstih vsebinskih sklopih (družboslovje, humanizem, ekonomija, pravo, medicina, naravoslovje, tehnika, računalništvo, priročniki, umetnost in leposlovje). Čeprav Frankfurt po Frankfurtu prvotno ni bil namenjen razstavljanju leposlovja, bo največ razstavljenih del (950) prav leposlovnih, saj obiskovalci razstave zanje kažejo največ zanimanja.

Letos manj računalniške literature
Organizatorji so opozorili, da bo letos na razstavi manj računalniške literature, saj se stroka tako hitro razvija, da posamezne izvode knjig, ki so aktualne le kratek čas, naročajo neposredno v knjigarne.

Spremljevalni program
Pripravili so tudi pester spremljevalni program, kamor na primer sodi tudi ruski večer s pisateljem Mihailom Butovom, dobitnikom prestižne nagrade smirnoff-booker. Rusija je bila namreč letos na frankfurtskem sejmu država v gosteh. Ob razstavi bo potekalo več okroglih miz in pogovorov z avtorji, s svojim programom pa sodeluje tudi 14. ljubljanski filmski festival.