Foto:
Foto:

Ena najpomembnejših povojnih filozofinj v svojem monumentalnem delu podrobno razčlenjuje korenine antisemitizma, imperializma in totalitarizma, ki so ključno zaznamovali prejšnje stoletje.

Nemčija in Sovjetska zveza
V knjigi so obravnavane ustanove, organizacije in delovanja totalitarnih gibanj ter režimov, s posebnim poudarkom na nacistični Nemčiji in stalinistični Sovjetski zvezi.

Referenčno delo, ki razlaga družbenopolitične katastrofe prejšnjega stoletja, so uredili Igor Senčar, Tatiana Bajuk Senčar in Vojko Strahovnik, za prevod pa so poskrbeli Zdenka Erbežnik, Patricija Fajon in Polona Glavan.

Hanah Arendt v slovenščini
Doslej so v slovenščini izšla tri dela nemške filozofinje judovskega rodu - Vita activa, Kaj je filozofija eksistence? in Laž v politiki.

Hannah Arendt (1906-1975), učenka Jaspersa, Husserla in Heideggerja, je Izvore totalitarizma začela pisati leta 1944, knjiga pa je izšla sedem let kasneje, leta 1951. Po izdaji Izvorov totalitarizma je s predavanji gostovala na številnih ameriških univerzah, širša javnost pa jo je spoznala, ko je kot dopisnica leta 1961 v Jeruzalemu spremljala sojenje Adolfu Eichmannu.

Splošni upad morale v Evropi
Svoja opažanja je kasneje zapisala v knjigi Eichmann v Jeruzalemu; glavna teza dela je, da nacističnega zla ne gre pripisati le posameznikom, ampak se je porajalo s splošnim upadom morale v Evropi.