Foto:
Foto:

V Jeruzalemu rojena umetnica, ki živi in dela v Amsterdamu, se ukvarja z navzočnostjo človeškega telesa, v performansih, videih in instalacijah raziskuje prisotnost človeškega telesa. Telo postavlja v sfero predmetnosti in s tem skuša porušiti človekovo subjektivnost.

Na razstavi Akvarij bodo predstavljena tri dela po izboru gostujoče kustosinje Saskie Bos iz Amsterdama, in sicer Akvarij, Obraz in Blazina. V vseh treh omenjenih delih so obrazi, ki v njih nastopajo, oropani sposobnosti govora, tako monologi ne morejo biti glasno izraženi, temveč se lahko odvijajo le v glavah modela.

Odprtje razstave bo spremljal preformans, na katerem bodo omenjena dela izvajana v živo, v naslednjih tednih pa bodo izbrana dela na ogled v obliki fotodokumentacije.

Dela Jael Davids govorijo o luknjah, delih, odprtinah, lovljenju zraka, ranah in seksualnosti, ki izhaja iz Freudovih metafor. Pri performansih, v katerih včasih nastopa sama, pogosto pa uporabi asistente, telesa vmešča v modificirano pohištvo - mize, postelje in stole - in jih predstavi kot grozljiva, iluzionistično razrezana telesa, ki v gledalcu vzbujajo nelagodje.