Foto:
Foto:
Marko Munih

Marko Munih se s tem koncertom poslavlja kot stalni dirigent orkestra, za svoj zadnji koncert s simfoniki pa je izbral Verdijev Requiem.

Odlična zasedba
Pri izvedbi dela so sodelovali še APZ Toneta Tomšiča, Ljubljanski madrigalisti in Domžalski komorni zbor. Kot solisti pa so se predstavili še Eldrydd Cynan Jones (sopran), Mirjam Kalin (mezzosopran), Mihai Zamfir (tenor) in Krzysztof Klorek (bas).

Marko Munih
Priznani slovenski dirigent Marko Munih se je rodil leta 1936 na Mostu na Soči. Med letoma 1965 in 1975 je vodil Akademski pevski zbor Tone Tomšič, med letoma 1963 in 1971 je bil tudi dirigent Slovenske filharmonije. Leta 1973 je postal dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, pogosto pa je sodeloval tudi s simfoniki RTV Slovenija in bil nato mnogo let njihov gostujoči dirigent, orkester je redno vodil na snemanjih in koncertih tako doma kot tudi v tujini. Kritiki Muniha cenijo predvsem po odličnih interpretacijah velikih vokalno-instrumentalnih del. Z velikim uspehom je v svoji karieri že izvajal Haydnove Štiri letne čase, Mozartov in Verdijev Requiem, Honneggerjev oratorij Kralj David in druga dela.

Dolgoletni stalni in gostujoči dirigent simfonikov
Munih je dvakratni nagrajenec Prešernovega sklada in dobitnik Betettove nagrade, najvišjega slovenskega priznanja za poustvarjalne dosežke v glasbi. stalni dirigent orkestra je od leta 1999, pred tem pa je bil vrsto let njegov gostujoči dirigent.