Foto:
Foto:

Avtonomni kulturni center (AKC) Metelkova mesto je prizorišče likovne, filmske, gledališke, literarne in druge ustvarjalnosti, različnih predavanj in delavnic.

Metelkova je eden največjih avtonomnih socialnih-kulturnoumetniških-političnih centrov na svetu, njen status pa še vedno ni v celoti urejen, saj še vedno niso urejena lastniška razmerja. Tako je Metelkova še vedno delno nelegalni skvot. Razdeljena je na severni del, ki je namenjen neinstitucionalni kulturi, in južni del, kjer se med drugim nahajata Slovenski etnografski muzej in Moderna galerija.

Severni del Metelkove je znan že iz druge polovice osemdesetih let, ko se je pobudi, da bi vojašnico spremenili v multikulturni center, kjer bi svoje mesto našla svodobna ustvarjalnost, pridružilo več kot dvesto posameznikov in skupin. Kljub mnogim birokratskim zapletom je kulturni program v polni meri zaživel že prvo leto obstoja AKC Metelkova, saj so samo med septembrom in decembrom leta 1993 organizirali več kot dvesto likovnih razstav, koncertov, literarnih branj in gledaliških uprizoritev.

O Metelkovi mesto tudi na Radiu Slovenija
O pomenu Metelkove mesto ob deseti obletnici avtonomnega kulturnega centra so razpravljali tudi sodelujoči v oddaji Radia Slovenija Studio ob 17h. Voditeljica Polona Strnad Pečarič je v studiu gostila ljubljansko županjo Danico Simšič, aktivista foruma Metelkove Miho Zadnikarja, programskega sodelavca kluba Gromka Mareta Štempiharja, glasbenika, raziskovalca in uporabnika Metelkove Bratka Bibiča in državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Cirila Baškoviča.