Foto:
Foto:

Komedija, ki jo je na oder postavil Dušan Mlakar, je predelava predstave Večer v čitavnici v priredbi in režiji Mirka Mahniča. Ta je bila pred petdesetimi leti z velikim uspehom uprizorjena v MGL-ju in je doživela kar 29 ponovitev.

Kdo smo in od kod prihajamo
V MGL-ju so predstavo označili kot popotovanje v veliki pok slovenske državnosti. Kmecl se je pri novi izvedbi oprl na dogodke leta 1848, 1941 in 1989 kot mejnike v boju za slovensko državo. Zasnova komedije pa je pamfletni feljton, ki se poigrava predvsem z rodoljubarstvom. Avtor je v okvire čitalništva vnesel sodobno vsebino, v besedilo pa je vpletel tudi enodejanki pesnika in dramatika Miroslava Vilharja.

V glavni vlogi Miroslava Vilharja se predstavlja Tone Kuntner, na sceni Jožeta Logarja pa v kostumih Jerneje Jambrek med drugimi nastopajo še Gašper Tič, Evgen Car, Marko Simčič in Boris Kerč.

Nagrada za izjemne stvaritve
Po premieri so podelili Dnevnikovo nagrado 2003 za izjemne stvaritve v MGL-ju v pretekli sezoni. O dobitniku nagrade je odločala komisija, v kateri sta bila gledališka kritika Vilma Štritof Čretnik in Gregor Butala, ter Danila Bartol kot predstavnica občinstva.