Foto:
Foto:

Geisterjeva kratka proza prehaja meje realnega v izjemno pretanjenem jeziku, posebno zanj pa je, da pogosto na novo uvaja pozabljen slovar, pojasnjuje urednik knjige Aleksander Zorn. Avtor realistično pripoveduje tisto, kar so realistični pisatelji pripisovali sanjam.

18 zgodb - črtice, spomini, literarni sprehodi
Zbirko sestavlja 18 zgodb, vpetih v krščansko tradicijo, vsebine črtic, spominov in literarnih sprehodov v zgodovino in naravo so prihajale iz napetosti večne konfrontacije med fiziko in metafiziko. Sam avtor pa izpostavlja zgodbo Čas in čevelj, pri kateri mu je šlo za brisanje meje med spominsko pripovedjo in fikcijo.

Za Mačko oblečene barve pa pojasnjuje, da se sicer ne ukvarja predvsem s politiko, a pri tej zgodbi se je zadržal pri problematiki nacionalne delitve na ta bele in ta rdeče. Omeniti velja še Pismo Ferdinanda Schmidta, ki je nekakšen literarni pogled na neko pismo vprašljive dokumentarne vrednosti. Nekaj zgodb avtor označuje kot vaje v slogu, Mojstra zloženih peruti pa v zgodbi Posmrtno življenje končujejo avtorjevi dnevniški zapiski.

Novo delo je izšlo v elitni zbirki Nova slovenska knjiga, značilno za zbirko pa je, da objavlja dela že uveljavljenih slovenskih pisateljev ali pa poetsko in stilno izdelana besedila.