Foto:
Foto:

Murkovo nagrado letos že sedemnajstič podeljuje Slovensko etnološko društvo, ki združuje strokovnjake in študente etnologije in sorodnih ved.

Praznik etnološke odličnosti
Na slavnostni podelitvi nagrad, ki so jo poimenovali kar praznik etnološke odličnosti, so posebej počastili priznanega slovenskega etnologa Janeza Bogataja. Bogataj je od leta 1993 profesor etnologije na ljubljanski filozofski fakulteti. V svojem delu se ukvarja z metodologijo in tehniko etnoloških raziskav, etnološko muzeologijo, kulturo in načinom življenja Slovencev. Znan pa je tudi kot strokovnjak za turizem, ljudsko prehrano in domače obrti na Slovenskem. Izdal je tudi veliko del, med katere sodijo na primer Domače obrti na Slovenskem (1989), Človek z masko od Prekmurja do Benetk (1994), Gaudeamus Igitur: Šege in navade maturantov na Slovenskem (1997), Smo kaj šegavi: Leto šeg in navad na Slovenskem (1998).

V utemeljitvi nagrade so med drugim zapisali, da bibliografija etnologa in umetnostnega zgodovinarja Janeza Bogataja obsega več kot 1200 enot, od tega kar 18 monografij. Nekatere monografije so postale prave knjižne uspešnice, ki so prispevale k utrjevanju položaja etnologije na Slovenskem. Bibliografija Mojstrovine Slovenije je bila na primer prevedena tudi v več jezikov, po njej je bil oblikovan niz televizijskih oddaj Mojstrovine Slovenije, posabne razstava z enakim naslovom pa je gostovala tudi v Los Angelesu, na Dunaju in v Tokiu.

Murkovo priznanje 2002
Podelili so tudi Murkovo priznanje za posebne dosežke v etnologiji na Slovenskem za leto 2002, ki ga je prejela etnologinja Irena Destovnik. Destovnikova je leta 1996 na ljubljanski filozofski fakulteti diplomirala iz etnologije in sociologije kulture, že v času študija pa je postala tudi stalna zunanja sodelavka celovške Slovenske prosvetne zveze. Med drugim je pripravila tudi razstavo Ko bo cvetel lan, ki je imela 17 postavitev v Avstriji, Italiji in Sloveniji. V svoji knjigi Moč šibkih - Ženske v času kmečkega gospodarjenja je na temelju raziskave predstavila podobo ženske na južnem Koroškem, v kateri z izredno tankočutnostjo niza življenjske zgodbe žensk z omenjenega področja.

Murkovo nagrado in Murkovo priznanje za leto 2002 je podelila žirija v sestavi Ingrid Slavec Gradišnik (predsednica), Breda Čebulj - Sajko, Ivanka Počakar in Slavko Kremenšek.