Foto:
Foto:
Marjana Lipovšek

agrado Svetovnih glasbenih dnevov 2003 je Mednarodno združenje za sodobno glasbo (ISCM) prisodilo Matthewu Bienieku iz Avstralije.

Gre za priznanje, ki ga obetavnemu mlademu skladatelju, staremu do 35 let, podeljuje hongkonško združenje skladateljev in avtorjev (Composers & Authors Society of Hong Kong - CASH).

Dobitnika je včeraj na sklepnem koncertu festivala sodobne glasbe v Cankarjevem domu razglasil predsednik ISCM-ja Richard Tsang. Nagrado, vredno 10.000 ameriških dolarjev, je v skladateljevem imenu prevzela predstavnica avstralske sekcije.

Nagrajenca izbiralo 50 držav
Nagrado sta ISCM in hongkonško združenje za zaščito avtorskih pravic letos podelila drugič. Nagrajenca so izbrali prvi delegati nacionalnih sekcij ISCM-ja iz petdesetih držav med skupno dvajsetimi mladimi skladatelji, ki so predstavili svoje delo na Svetovnih glasbenih dnevih 2003. Med njimi sta bila tudi dva iz Slovenije - David Beovič in Vito Žuraj.

Za spodbujanje sodobne glasbe
Namen nagrade je spodbujati razvoj sodobne glasbe. Z njo je Bieniek dobil naročilo za obsežnejše komorno delo, ki bo krstno izvedeno na mednarodnem glasbenem tednu Gaudeamus, ki vsako leto v septembru poteka v Amsterdamu. Bieniek, rojen leta 1976, si je nagrado prislužil s solistično skladbo "Fleshold - at the crossing over", ki jo je 28. septembra na Bledu izvedel klarinetist Jože Kotar.

Podelitev nagrade je bila ena od sklepnih dejanj Svetovnih glasbenih dnevov v Sloveniji. Gostujočim skladateljem je za slovo zaigral orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Marka Letonje, solistka je bila mezzosopranistka Marjana Lipovšek.