Foto:
Foto:
Mitja Čander
Vinko Ošlak

Mitja Čander se za nagrado poteguje z esejistično zbirko Zapiski iz noči - O književnosti in drugih rečeh, pri Alešu Debeljaku je žirija izbrala Lanski sneg, eseji o kulturi in tranziciji, Vinko Ošlak pa je izdal Spoštovanje in bit - Eseji o naravi, človeku in kulturi. Nagrado podeljuje sklad Marjana Rožanca pri Novi reviji.

Alenke Puhar, predsednice žirije za Rožančevo nagrado v zadnjih dveh letih, najnovejša bera esejev kaže, da se ohranja solidna raven, ki smo se je navadili pričakovati. Knjižne izdaje esejev pričajo o široko razprtih očeh, ki si iščejo literarne, filozofske, pravne, politične in naravovarstvene teme.

Mitja Čander
Esejist in kritik mlajše generacije Mitja Čander konkurira za nagrado s svojim esejističnim prvencem - zbirko sedmih esejev - delo pa je letos izšlo pri mariborski Literi. Znan je predvsem po urednikovanju pri Študentski založbi, je pa tudi Stritarjev nagrajenec, nagrado za literarno kritiko je dobil leta 1998.

Čandrova zbirka esejev je nastajala dve leti, na knjižne police pa je prišla homogena celota, ki uspe zvedavemu bralcu literarne svetove približati predvsem skozi podobe oziroma metafore. Največja odlika Zapiskov je v tem, da uspe avtorju kljub krhkosti, izmuzljivosti in nemi zgovornosti prispodobnega orodja oziroma asociativnega gradiva izrisati bistvene značilnosti velikih književnih junakov našega in preteklega časa ter koordinate literarnih prostorov, ki jim pripadajo, še piše v obrazložitvi nominacije za nagrado.

Aleš Debeljak
Aleša Debeljaka poznamo kot že uveljavljenega slovenskega pesnika, publicista in kulturologa. Njegovo "tekmovalno" delo je izšlo lani pri mariborskem Aristeju; zbirka esejev pa je nastajala deset let od slovenske osamosvojitve dalje.

Zbirko odlikuje zavzet slog, ki ob koncu preraste v družinsko doživete zapise, ki se ne zmenijo za več za mnenja drugih avtorjev. Kratka zgodovina slovenske državnosti je prisateljevim skoraj preroškim analizam dala prav: kar je bilo v njenih začetkih novo in smelo mnenje, je danes v odmiku kratkega desetletja že uveljavljeno prepričanje, je še zapisano v obrazložitvi. Avtor sam pa pravi, da z doseženimi spoznanji in zapisi ni zadovoljen.

Vinko Ošlak
Pesnik, prevajalec in publicist Vinko Ošlak je eseje, ki sodelujejo v konkurenci za rožanca, izdal letos pri mariborski Literi. Avtor, ki živi in ustvarja na avstrijskem Koroškem, izstopa iz zaprtih dolin slovenstva in pokaže na svetovljanske vire slovenske kulture, je še zapisano v obrazložitvi.

Nagrado Marjana Rožanca podeljujejo kot priznanje za izvirne eseje, letos pa jo bodo podelili že enajstič. V preteklih desetih letih so bili nagrajeni Drago Jančar (Razbiti vrč, Egiptovski lonci mesa), Jože Snoj (Med besedo in Bogom), Tomo Virk (Ujetniki bolečine), Matevž Kos (Prevzetnost in pristranost), Aleš Berger (Krokiji in beležke), Milan Dekleva (Gnezda in katedrale), Edvard Kovač (Oddaljena bližina), Iztok Geister (Levitve) in Vinko Möderndorfer (Gledališče v ogledalu).