Foto:
Foto:

Gre za antologijo erotičnih zgodb, ki jo je režiser dve leti snemal v Iranu, Nepalu, Jemenu in Eritreji. Še ena projekcija bo 17. 9. ob isti uri.

Film predstavlja sklepni del Pasolinijeve trilogije o življenju. V trilogijo spadata še Dekameron in Canterburyjske zgodbe. Trilogija je bila posneta po treh znamenitih literarnih delih.

Cvet tisoč in ene noči je Pier Paolo Pasolini leta 1974 zrežiral po scenariju, ki sta ga napisala z Dacio Maraini. Glasbo je napisal slavni Ennio Morricone.

V filmu so med drugimi nastopili Ninetto Davoli, Tessa Bouche, Franco Citti, Franco Merli, Ines Pellegrini, Abadit Ghidei, Giana Idris in Alberto Argentini. Film je doživel premiero na festivalu v Cannesu, kjer je prejel veliko nagrado žirije.

Režiser, filmski kritik in semiotik Paolo Pasolini (1922-1975) je doktoriral iz umetnostne zgodovine. Priključil se je italijanski komunistični partiji, vendar so ga zaradi "obscenih dejanj v javnosti" iz nje izključili.

Kasneje je šokiral gledalce s svojimi filmi; med najbolj kontroverzne filme v zgodovini italijanske kinomatografije sodi Pasolinijev zadnji film Salo ali 120 dni Sodome.