Foto:
Foto:
Picassov muzej v Malagi

Stalna zbirka muzeja ponuja na ogled 204 umetnikova dela, novi razstavni prostor pa je odprl sam španski kralj Juan Carlos. Muzeju sta razstavne eksponate, med katere sodijo slike, risbe, kipi, keramika in grafike, podarila Picassova snaha Christina Ruiz Picasso in vnuk Bernard Ruiz Picasso.

V novem muzeju v palači Buenavista je na ogled še občasna razstava 43 del. Muzej je v bližini umetnikove rojstne hiše, v kateri domuje tudi Picassova fundacija.

Strokovnjaki se strinjajo, da novi muzej oziroma njegova zbirka ni tako bleščeča kot zbirke Picassovih del v muzejih v Parizu, Antibesu, Barceloni ali New Yorku, njegova posebnost pa je v tem, da sta eksponate podarila umetnikova najbližja sorodnika.

Stalna zbirka Picassovih del vključuje dela iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja, tako sta na ogled tudi znani umetnini Sedeča Jacqueline in Moški, ženska in otrok.

Picasso se je rodil leta 1881, študiral je v Barceloni in Madridu, že na začetku 20. stoletja pa se je preselil v Pariz. Velja za začetnika kubizma in njegovega glavnega predstavnika; njegovo ustvarjanje je zaznamovalo več obdobij, od relaizma, modrega in rožnatega obdobja do kubizma, temu pa je sledil neoklasicizem z nadrealizmov. Pozneje pa se je Picasso posvetil bolj grafiki, kiparstvu in keramiki. Umrl je leta 1973.