Foto:
Foto:

Režiser je veliko nagrado posvetil tragično preminulemu igralcu, komaj petnajstletnemu Vladimirju Garinu, ki je umrl le nekaj mesecev po snemanju filma.

Filmu Vrnitev kar dve nagradi
Beneška žirija pod vodstvom Maria Monicellija je film Vrnitev, rusko dramo o odnosu med očetom in sinom, izbrala med 20 filmi, ki so se potegovali za veliko nagrado. Prisodila pa mu je tudi nagrado za filmsko senzacijo.

Drugo mesto, srebrnega leva, je žirija dodelila libanonsko-francoskemu filmu Le cerf-volan v režiji Randala Chahala Sabbaga. Gre za film o nemogoči ljubezni na libanonsko-izraelski meji.

Nagrada japonskemu režiserju za film o slepem samuraju
Podelili so še nagrado za najboljšega režiserja. Prejel jo je kultni japonski filmski ustvarjalec Takeši Kitano za Zatoiči, film o slepem samuraju, ki je rešil vas pred gangsterji.

Najboljši igralec in igralka sta ...
Nagradi za najboljšo igralko in igralca pa sta šli v roke nemške igralke Katje Riemann za vlogo v filmu Rosenstrasse in ameriškega igralca Seana Penna. Slednji si je nagrado prislužil za vlogo v filmu 21 iger.

Leva za življenjsko delo Sharifu in De Laurentiisu
Zlatega leva za življenjsko delo pa sta med potekom festivala prejela igralec Omar Sharif in italijanski producent Dino de Laurentiis. Italijanski režiser Marco Bellocchio pa je dobil nagrado za izrazit individualni prispevek, in to za film Dobro jutro, moč.

Na 60. filmskem festivalu v mestu na vodi, ki je trajal od 27. avgusta do 6. septembra, so v različnih sekcijah prikazali več kot 140 filmov.