Foto:
Foto:
Iztok Osojnik

N
Nominiranci strokovne žirije so Milan Dekleva z zbirko V živi zob, Boris A. Novak z Žarenjem, Iztok Osojnik z Nekoč je bila Amerika, Peter Semolič z Mejo in Erika Vouk z Albumom.

Lavreat bo dobil nagrado, vredno 700.000 tolarjev, in posebno plaketo mestne občine Celje.

Strokovno žirijo so sestavljali literarni kritik Matevž Kos (predsednik), pesnica Neža Maurer in novinarka Marjana Ravnjak.

Pri izboru nominirancev je žirija upoštevala pesniške zbirke, ki so izšle od junija 2002 do junija 2003, pri kritiškem pogledu pa je upoštevala izvirne pesniške zbirke, ponatise in izbore, vendar ne poezije za otroke.

Razglasitev bo potekala v okviru prireditv Poletje v Celju - knežjem mestu. Gost prireditve na celjskem Starem gradu bo bosansko-hercegovski pesnik, romanopisec in esejist Hadžem Hajdarevič. Novomeška založba Goga trenutno pripravlja slovenski prevod Hajdarevičeve knjige kratkih zgodb Klinika za plastično kirurgijo.

Na prireditvi, poimenovani Hej, poslušaj pesnika, ki pije iz tvojih jeter, bodo sodelovali še Milan Dekleva, Erika Vouk, Boris A. Novak, Miroslav Košuta, Tone Kuntner, Ivo Svetina in Iztok Osojnik.