Foto:
Foto:

Fantazijsko zgodbo o Mišjem kralju in doživetjih v svetu slaščic je na oder postavil ruski režiser in koreograf Valerij Kovtun, za sceno je poskrbel Janez Rotman, za kostume pa po izvorni ideji Irine Press Tamara Kocjubinska.

Hrestača bodo uprizorili mariborski baletniki, tokrat brez gostov
V naslovnih vlogah bodo zaplesali Alenka Ribič Laufer, Anton Bogov, Sergiu Moga in Edward Clug. V predstavi, ki po besedah režiserja govori o tem, da nihče ne pozna prave sreče, čeprav jo vsi vztrajno iščemo, pa sodelujejo še ves baletni ansambel, orkester in ženski zbor Opere.

Predstavo bodo vodili še ukrajinski dirigent Aleksej Baklan, hišni dirigent Simon Robinson in Anatolij Bojčenko iz Kijeva.
Veliki ruski skladatelj
Čajkovski je najpogosteje izvajan ruski skladatelj na svetu, na absolutni lestvici pa se uvršča med pet najbolj igranih skladateljev svetovne klasike, je na tiskovni konferenci pred premiero povedal Edward Clug, novi vodja mariborskega baleta.

Pravljična igra v dveh dejanjih
Hrestač, pravljična igra v dveh dejanjih, je uspešnica od krstne izvedbe do današnjih dni. Čajkovski je najprej napisal orkestralno suito, leto dni pred smrtjo pa je pripravil različico za celovečerni balet na libreto Mariusa Petipaja in koreografijo Leva Ivanova. Krstna izvedba je bila v Sankt Peterburgu novembra 1892, nato pa je Hrestač doživel veliko različnih postavitev na oder. Med najbolj znanimi sta postavitvi Nurejeva v Londonu in Balanchina v New Yorku.