Foto:
Foto:

V njem protestirajo zoper predloga sprememb zakonodaje, s katerima želi vlada znižati stopnjo priznanih normiranih stroškov avtorskih honorarjev in ukiniti davčne olajšave za nakup kulturnih dobrin ali vstopnic za kulturne prireditve.

Zvišanje normiranih stroškov in davčna olajšava ob nakupu kulturnih dobrin
Podpisani zahtevajo, da se priznani normirani stroški zvišajo s 40 na 60 odstotkov avtorskega honorarja, nakupu kulturnih dobrin in vstopnic za kulturne prireditve pa naj se v Zakonu o dohodnini uvede posebna olajšava najmanj šestih odstotkov davčne osnove, je sporočila predsednica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Irena Brunec Tebi.

Avtorski honorar
Podpisniki prav tako zahtevajo, da naj vlada z ustreznimi ukrepi onemogoči nadaljnje zlorabljanje institucije avtorskega honorarja za plačilo del, ki po svoji naravi ne sodijo v ta okvir, in naj preneha prikrivati svoje napake in stranpoti v javnih financah in jih hkrati popravljati z nesmiselnimi ukrepi zoper slovensko umetnost in kulturo.

Nizka vloga umetnosti in kulture
Protestniki tudi ugotavljajo, da si slovenska oblast že deset let vztrajno prizadeva za padec vloge umetnosti in kulture v slovenski državi: od zniževanja ur za pouk umetnosti v šoli, stalnega slabšanja standarda kulturnikov, podpore komercialnosti v kulturi, izrinjanja
stroke iz odločanja pri vodenju javnih zavodov, ogrožanja temeljnih pravic zaposlenih umetnikov, pa vse do še vedno nerazrešenih institucionalnih problemov posameznih umetniških zvrsti.

Podpora ministrstva za kulturo?
Podpisniki javnega pisma od ministrstvo za kulturo pričakujejo, da javno in politično neomahljivo podpre njihove zahteve.