Foto:
Foto:

S tem koncertom so sklenili prvi del turneje Wat. Na koncertu po šestih letih so predstavili nekaj starejših hitov in seveda zadnji album Wat ter hit Tanz mit Laibach, za katerega so posneli tudi videospot.

Z zadnjim albumom prehajajo v elektronsko glasbo. Posebna gostja skupine na ljubljanskem koncertu je bila berlinska diva elektro-tehna Miss Kittin.

Gre za kultno zasedbo, ki je v 80. letih s politično angažirano glasbo razburila duhove, s kontroverznimi besedili in simboli pa razdvojila mnenje javnosti. Skupina prihaja iz Trbovelj, ustavljena pa je bila 1. junija 1980, septembra istega leta pa so že pripravili prvi projekt - koncert in razstavo -, ki pa so ga oblasti prepovedale, še preden se je zgodil. Dve leti pozneje pa jim je vendarle uspelo izvesti pravi kontroverzni koncert v alternativnem klubu Fave, pozneje so celo na Novem rocku.

Ob novem albumu je izšla še monografija Pluralni monolit avtorja Alexieja Monroeja, ki jo je pri nas izdala Maska. Laibach je del umetniškega gibanja NSK (Neue slowenische Kunst), kamor sodijo med drugim še Irwin (skupina vizualnih umetnikov), Novi kolektivizem (skupina oblikovalcev).