Foto:
Foto:

Ministrica za kulturo Andreja Rihter se je udeležila seminarja o distribuciji nenacionalnih evropskih filmov v Benetkah, ki poteka med 29. in 31. 8.
Na seminarju na ministrski ravni je izpostavila pomen vseh podpornih mehanizmov, ki koristijo filmsko manj razvitim evropskim državam, in jih podprla.

Obenem je poudarila, da Slovenija razmišlja, da bi poleg Filmskega sklada RS uvedla še druge oblike pomoči, ki so pogoj za pridobivanje evropskih sredstev. Temu cilju so namenjeni tudi programi Media, v katerih Slovenija že sodeluje.

Dvodnevni seminar s podnaslovom Vloga sodistribucije in novih tehnologij od poteka v okviru 60. mednarodnega beneškega filmskega festivala. To je začetek odprte razprave na ministrski ravni o strategiji razvoja kinematografske sodistribucije v Evropi.

Ob ministrskem seminarju v Benethah potekajo tudi drugi seminarji, na katerih sodelujejo filmski strokovnjaki s številnih področij evropske filmske produkcije.

Kako konkurirati na filmskem trgu?
Udeleženci seminarja v Benetkah so prepričani, da ima Evropa velik filmski potencial. Kljub visoki ravni evropske filmske kulture pa je evropska filmska industrija v ekonomskem smislu manj uspešna od ameriške.

Razprava se je vrtela predvsem okoli vprašanja, kako izkoristiti prednosti, da bo evropska filmska industrija postala konkurenčna ameriški. Pri tem so udeleženci izpostavili pomen distribucije in promocije filmov ter vlogo javnih televizij, ki lahko s sestavo svojih programov usmerjajo gledalce k temu, kaj bodo gledali.

Še zlasti je zaskrbljujoče področje kinematografije držav pristopnic, kjer evropski film predstavlja le manj kot odstotek projekcij, medtem ko v kinematografih držav EU-ja evropski film predstavlja okrog 20 odstotkov projekcij.

Evropskemu filmu omogočiti ponoven razcvet
Evropska komisarka za kulturo in izobraževanje Viviane Reding je napovedala posebno komunikacijo, ki naj bi pripomogla k izboljšanju povezave evropskih in državnih mehanizmov za podporo filmski industriji.