Foto:
Foto:

Rimele je razstavo, naslovljeno Iluminacije, zasnoval posebej za kostanjeviško samostansko cerkev, ki jo občuti kot idealen prostor za postavitev svojih slikarskih objektov.

Prva dela iz ciklusa Iluminacije je lani predstavil na skupni razstavi z Avstrijcem Ferdinandom Penkerjem v Umetnostni galeriji Maribor. V kostanjeviški cerkvi razstavlja slikarske objekte, katerih postavitev usklajuje s svetlobo v prostoru.

Svoja dela umetnik imenuje Lovilci svetlobe. Z lučjo je povezan tudi izraz iluminacije, ki pomeni razsvetliti, nanaša pa se tudi na srednjeveško slikarsko okrasje rokopisov.

Rimele je vsestranski ustvarjalec
Oto Rimele (1962) je diplomiral iz slikarstva na ALU-ju v Ljubljani, kjer je leta 1992 opravil še slikarsko specialko. Študijsko se je izpopolnjeval v Evropi in ZDA.

V svojih delih je vzpostavil nove relacije med frontalnim delom slike in njenimi razširjenimi robovi, vanje pa neobremenjeno vpleta tudi dosežke visokega modernizma. Po besedah direktorice Umetnostne galerije Maribor Mete Gabršek Prosenc želi Rimele prisiliti gledalca, vajenega hitrega in površnega dojemanja vizualnih sporočil, k odkrivanju meje med materialnostjo slike in njeno v svetlobi spreminjajočo se pojavnostjo.

Rimele, ki slikarstvo poučuje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, se posveča še grafičnemu oblikovanju, scenografiji ter pisanju teoretičnih besedil. Aktiven je tudi kot glasbenik, saj je kot kitarist in avtor glasbe sodeloval pri različnih skupinah in glasbenih projektih.