Foto:
Foto:
Delo Črtomirja Freliha

V prostorih na Mestnem trgu bodo 4. 9. ob 19.00 odprli razstavo izbranih del študentov Univerze za umetnost in oblikovanje iz Cluj - Napoca v Romuniji. V prostorih stalne zbirke na Cankarjevem nabrežju pa bo 8. 9. ob 20.00 odprtje razstave risb Črtomira Freliha.

Raznolikost in kakovost romunskih diplomantov
Na razstavi del romunskih študentov se bo predstavila generacija letošnjih diplomantov. Študentska razstava, na kateri sodeluje šestnajst študentov z oddelkov za slikarstvo, grafiko in vizualne komunikacije, je nastala v okviru mednarodnega projekta izmenjave študentov in profesorjev CEEPUS.

Pri izboru del so sledili načelu raznolikosti in kakovosti. Na razstavi pa bo umanjkala plastika, ki ima na romunskem umetniškem prizorišču pomembno vlogo. Razstavi v Ljubljani naj bi sledila tudi povratna razstava ljubljanskih študentov v Cluju.

Utišane risbe Črtomirja Freliha
Frelihova razstava nosi naslov Razklenjena figura. Umetnik se bo predstavil s 53 risbami v tehniki voščenega rezervaša, posvečenih predvsem figuri.

Kot je v katalogu k razstavi zapisal Aleksander Bassin, je bila Frelihova risba vedno temna, pravzaprav črna v značilnem razponu sivin in črnin, utišana, zastala, temačna, prekrivajoča in predvsem introvertirana in razglabljajoča.

Črtomir Frelih, rojen leta 1960 v Nomenju pri Bohinju, je leta 1985 diplomiral na oddelku za grafiko na ALU-ju v Ljubljani, leta 1990 je končal še grafično specialko.

Umetnik poučuje na likovnem oddelku Pedagoške fakultete v Ljubljani, od leta 1998 kot izredni profesor za grafiko.